09 серпня 2021 р. 13:22

Чорноморська міська рада планує взяти 70-мільйонний кредит для теплопостачання

Чорноморська міська рада планує взяти 70-мільйонний кредит для теплопостачання

Депутатам Чорноморської міської ради пропонують дозволити комунальному підприємству "Чорноморськтеплоенерго" взяти кредит у 70 мільйонів для забезпечення стабільної роботи КП.

Відповідний проєкт рішення оприлюднений на сайті муніципалітету.

Кредит передбачається погасити до 31 грудня 2024 року, а процентна ставка має бути не більше 24% річних. ІзбірКом звернувся за коментарем до міського голови Чорноморська Василя Гуляєва щодо пояснень про напрями використання цих коштів. Ще одне запитання до очільника громади - який банк готовий надати такий кредит. На даний час відповіді немає.

Нагадаємо, в листопаді минулого року уряд схвалив розпорядження «Про залучення коштів позики від Єдиного інвестиційного банку для реалізації проєкту "Міський громадський транспорт України ІІ"» у розмірі 200 мільйонів євро, які будуть спрямовані на оновлення парків громадського транспорту у різних українських містах.

Нові електробуси, які планує придбати Одеський муніципалітет за гроші від кредиту, що виділяє Європейський інвестиційний банк, курсуватимуть по Балківській і в Суворовський район.

Спільно з Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) та активною місцевою владою Міністерство інфраструктури продовжує підготовку другої фази проєкту «Міський громадський транспорт України ІІ», що передбачає оновлення парків громадського транспорту у різних українських містах.

Проєкт «Міський громадський транспорт ІІ» включатиме лише підпроєкти з розвитку екологічного громадського транспорту: закупівлі трамваїв, тролейбусів, рухомого складу метрополітену та електробусів. «Для Міністерства інфраструктури дуже важливим є перехід на екологічний транспорт. Це передбачено чинною Національною транспортною стратегією України до 2030 року і стратегією розвитку автомобільної промисловості, а використання електричного громадського транспорту не лише дозволить суттєво знизити рівень викидів у містах, а і максимально наблизить нас до європейських стандартів.

В травні президент України Володимир Зеленський сподівався, що Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) затвердить у липні кредит Укравтодору у розмірі 450 млн євро на новий проєкт, що передбачає подальшу реконструкцію дороги М05 Київ – Одеса.

Раніше Європейський інвестиційний банк погодився з тим, що всі кредити, які отримає Державне агентство автомобільних доріг України («Укравтодор»), будуть спрямовані на трасу Одеса - Київ.

У грудні минулого року Верховна Рада України ратифікувала дві угоди з Європейським інвестиційним банком і Європейським банком реконструкції та розвитку на загальну суму 327 мільйонів євро.

У листопаді тодішній прем'єр-міністр України Олексій Гончарук підписав два документа на загальну суму 900 млн євро щодо проєкту співфінансування Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) і Європейським банком реконструкції і розвитку (ЄБРР) будівництва українських доріг.

А у вересні ексголова Державного агентства автомобільних доріг України Славомир Новак заявив, що в 2020 році на кошти європейських банків повинні почати ремонт траси Київ - Одеса.

Поділитися