21 жовтня 2021 р. 17:39

Близько 100 мільйонів доларів виділить європейський банк на систему меліорації Одещини

Близько 100 мільйонів доларів виділить європейський банк на систему меліорації Одещини

В ході візиту міністра аграрної політики та продовольства України Романа Лещенка на Одещину журналісти дізналися деталі розвитку системи меліорації регіону. Про це повідомив з місця подій кореспондент ІзбірКома.

Високопосадовець ознайомився з перспективами роботи Нижньодністровської зрошувальної системи. Це іригаційна будова для поливу земель у посушливих степах Одеської області, розташована на лівому березі Дністровського лиману, в межах колишніх Біляївського та Овідіопольського районів. Роман Лещенко повідомив, що досягнуто домовленості з Європейським банком реконструкції та розвитку щодо виділення суми, еквівалентної 100 мільйонам доларів, на меліорацію мінімум 45 тисяч гектарів вищезгаданої системи. Строк дії програми - 4 роки. 

Україна має залишитися великим гравцем на світовому аграрному ринку. Таке завдання стоїть перед міністерством, заявив Лещенко. Адже на сьогодні в сфері АПК створюються 22 відсотка ВВП України, близько половини усієї валютної виручки держави надходить від реалізації агропродукції. І без меліорації немає перспективи сталого розвитку галузі, впевнений міністр, особливо з урахуванням змін клімату. І навів приклад: цьогоріч на землях без поливу сільгоспвиробники зібрали в середньому від 4,5 до 6 тонн кукурудзи з 1 га, а їх колеги на зрошуваних ділянках -  понад 12. Також міністр сказав, що Україна здатна виробляти самотужки обладнання, потрібне для меліорації. 

Своєю чергою заступник голови обладміністрації Олег Муратов поінформував про використання виділених з облбюджету 9 мільйонів гривень, спрямованих на відродження 12 об'єктів системи меліорації регіону. Тривають тендерні процедури. 

Загалом на відродження Нижньодністровської системи держава планує витратити близько 600 мільйонів гривень. 

Централізовану подачу води для зрошування здійснюватиме держава, а на місцях точкові системи поливу вже споруджуватимуть аграрії. Крім того, міністерство ініціювало обговорення питання про відшкодування з бюджету суб'єктам АПК, що власним коштом побудували зрошувальні потужності в період з 1 листопада 2020 року до 31 жовтня 2021 року, 25 відсотків відповідних витрат.  

Раніше питання фінансування відновлювальних робіт системи зрошення на Одещині, ініційованого головою ОДА Сергієм Гриневецьким, розглянула постійна комісія з питань бюджету, фінансово-економічної політики та банківської діяльності обласної ради.

Станом натепер проведено роботи з підготовки проєктно-кошторисної документації 12 об'єктів. На дані цілі обласна рада свого часу виділила 9 мільйонів гривень. Економія склала близько 300 тисяч гривень. 

У червні Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль провів розширену нараду з питань відновлення системи меліорації на Півдні країни. «Потрібно не лише відновити старі меліоративні системи, але також збудувати нову сучасну інфраструктуру за прикладом провідних країн. Одним із варіантів реалізації цього завдання є державно-приватне партнерство з компанією, яка є світовим лідером у цій галузі», — відзначив очільник уряду.

Раніше під час пленарного засідання обласної ради директор департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин обласної державної адміністрації Алла Стоянова повідомила про рівень компенсації- 50% витрачених коштів аграріям. що зрошують посівні площі. Вона також сказала, що через ландшафт Одещини треба декілька разів підкачувати воду, що йде на зрошування. І це призводить до здорожчання продукції, тому ОДА і пропонує давати компенсацію. В бюджеті передбачено на це 5 мільйонів гривень. 

Фото: Одеська ОДА

Поділитися