22 квітня 2021 р. 12:13

Більшості українців після 40 років відмовляють у працевлаштуванні

Більшості українців після 40 років відмовляють у працевлаштуванні

Українці вважають процес пошуку роботи переважно важким та дуже важким, а 16% людей до 40 років стверджують, що при працевлаштуванні вік — це проблема.

Такі дані наводить OLX Робота, згідно з опитуванням понад 8 тис. пошукачів різного віку.

І молодші, і старші працівники мають майже однаковий рівень впевненості у своєму місці роботи — 44% людей до 40 скоріше впевнені, як і 39% людей, яким за 40. Серед причин відмов у працевлаштуванні, крім віку, пошукачі називали наявність дітей та інвалідності.

Молодші VS Старші працівники

Пошукачі різного віку відповіли, у чому їхні сильні сторони. Працівники, яким 18-40 років, вважають, що порівняно зі старшими колегами, мають кілька переваг — бажання будувати кар’єру, більша активність та ініціативність. До того ж, на їхній погляд, вони краще орієнтуються у сучасних технологіях.

Люди від 40 років назвали своїми перевагами більш відповідальний підхід до роботи, зацікавленість у довгостроковому працевлаштуванні та наявність більших знань і досвіду. 

При цьому, готовність перепрацьовувати як свою сильну сторону враховують 14% зрілих пошукачів і 20% тих, кому до 40 років. 

Пошук роботи для людей різного віку

Згідно з дослідженням OLX Робота, 39% учасників у віці 40+ років вважають свій вік при працевлаштуванні загалом значним мінусом. Тільки 7% думають, що вік — це перевага. А ось тим, кому до 40, говорять по-іншому: 28% називають їхній вік плюсом, а 
11% впевнені, що їх сприймають не так серйозно через молодість. 

Опитування також показало, що молодші та старші працівники мають майже однаковий рівень впевненості у своєму місці роботи:

Щодо часу пошуку роботи, працівники до 40 років знаходять її швидше. 41% людей шукають нове місце не більше 2 тижнів. Для порівняння — 13% роблять це пів року і навіть більше. При цьому лише 29% серед респондентів 40+ вдається працевлаштуватися менш ніж за 14 днів, а 20% шукають роботу понад пів року. Обидві групи респондентів також оцінили, наскільки важко проходять пошуки роботи, результати майже однакові: 

  • дуже важко — 39% (40+) і 37% (до 40 років)
  • скоріше важко — 49% і 49%
  • скоріше легко — 9% і 11%
  • дуже легко — 3% і 3%

Торгівля та продажі та транспорт/логістика — сфери, де найбільше намагаються знайти роботу люди, незалежно від віку. Однак на третьому місці серед українців до 40 бари і ресторани, а для 40+ років — виробництво. 

84% старших працівників важче знайти роботу у своєму населеному пункті, у той час серед тих, кому до 40, — цей показник склав 79%. При цьому 30% пошукачів після 40 і 27% до 40 років впевнені, що можна знайти будь-яке місце з достатнім заробітком і з достатньою кваліфікацією. 

За результатами опитування OLX Робота, 64% людей після 40 мали проблеми з пошуком роботи через вік. Працівникам до 40 років казали, що наймають людей лише до певного віку, у 16% випадків. 

Три головних причини відмов для робітників віком 40+:

  • бажаний рівень зарплати
  • вік
  • недостатній рівень освіти

Молодші працівники назвали наступні причини:

  • недостатній рівень освіти
  • нерелевантний досвід
  • бажаний рівень зарплати

На вибір місця роботи в обох груп респондентів перш за все впливає рівень заробітної плати та графік роботи. Серед важливих факторів близьке розташування до дому та можливість поєднувати роботу з особистим життям/побутом. Ось тільки люди за 40 років більше цінують перше, а ті, кому до 40 років — друге. 

Мотивація працювати у людей різного віку ідентична. По-перше, це бажання відчувати себе матеріально впевнено та незалежно. По-друге, це забезпечення сім’ї. Третє — гостра потреба у грошах. 

Нагадаємо, Одеська область посідає п'яте місце в країні за кількістю ІТ-ФОПів – 10 тисяч 409. 

Раніше аналітики YouControl дослідили, чи вплинула пандемія за рік на відкриття або закриття компаній і в яких саме секторах та помітили, що Одеська область опинилася у п'ятірці лідерів за кількістю фізичних-осіб підприємців, які почали бізнес у 2020 році, а також за кількістю тих, що той бізнес закрили.

Виплата "лікарняних" та "декретних" в Україні затримується на 21 робочий день на суму 1,8 мільярдів гривень через затримку фінансування Фонду соціального страхування. 

Бюджет Одеси через пандемію недоотримав 779 мільйонів гривень. 

Пов’язаний із пандемією карантин негативно вплинув на надходження до бюджету міста Одеси.

Як зазначили в Департаменті фінансів Одеської міської ради, за рік місто недоотримало в цілому 779,7 мільйонів гривень. 

Так, у І кварталі 2020 року сума недоотриманих доходів склала 12,4 млн грн, у І півріччі зазначена сума склала 494,6 млн грн, за 9 місяців 2020 року - 596,2 млн грн

Зокрема бюджет недоотримав:

  • 545,3 млн грн - податку на доходи фізичних осіб,
  • 170,4 млн грн - єдиного податку, 
  • 50 млн грн - плати за землю, 

У травні минулого року директорка департаменту Світлана Бедрега в ході засідання виконавчого комітету спрогнозувала, що бюджет недоотримає за пів року від 500 до 700 мільйонів гривень.

У березні виконком вирішив звільнити від плати за оренду твердого покриття та приміщень міськради тих підприємців, яким довелося закритися через карантин.

Поділитися