25 серпня 2021 р. 21:55

Аудитори знайшли порушення в роботі управління соціального захисту Білгород-Дністровської райадміністрації

Аудитори знайшли порушення в роботі управління соціального захисту Білгород-Дністровської райадміністрації

Працівники Південного офісу Держаудитслужби закінчили ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності управління соціального захисту населення Білгород-Дністровської районної державної адміністрації та виявили фінансових порушень, що призвели до втрат, на загальну суму більш як 5 мільйонів гривень.

Аудиторів цікавили нарахування та виплати державної соціальної допомоги з 1 січня 2018 року по 31 березня 2021року: 

  • одиноким матерям; 
  • багатодітним родинам; 
  • малозабезпеченим родинам. 

Перевіряючи особові справи громадян, які перебувають на обліку управління та яким виплачуються різного виду допомоги від держави, аудитори виявили низку «невигадливих» фактів відхилення від норм чинного законодавства і, як результат, безпідставну виплату державної соціальної допомоги на загальну суму 5 млн грн.

Зокрема, аудиторами задокументовано цілу схему, у якій були задіяні деякі працівники управління. Ці посадовці умисно вносили зміни до електронної бази даних під час формування виплатних списків, а після їх роздрукування – внесені зміни видаляли з бази даних. Окрім цього, працівники управління вносили осіб до виплатних списків, «призначаючи» їм кілька видів допомоги без їх звернення. Оформлення виплат проводилося упродовж кількох років через різні банківські установи ("Укрсоцбанк", "Ощадбанк"), проте багатодітні або малозабезпечені сім’ї, які потребували б такої допомоги, її не отримували (на сьогодні отримувача не визначено).

Аудитори також установили взаємовиключний факт безпідставного зарахування на банківський рахунок пенсіонерці за віком (без її звернення на отримання допомог) таких видів допомог, як одинокій матері та малозабезпеченій сім’ї. Насправді зазначена громадянка фактично не мала права отримувати відповідні виплати. За нею здійснювала постійний догляд донька, якій також зараховувалася допомога за різними особовими рахунками як багатодітній родині. І також без її звернення до управління та, відповідно, без права на отримання таких соціальних виплат.

Деяким громадянам працівники управління далі виплачували соціальні допомоги навіть після зміни ними місця проживання та відсутності відповідних звернень на призначення таких допомог.

Є випадки, коли самі громадяни, звертаючись за призначенням допомоги, до декларацій про доходи вносили недостовірні дані або взагалі не вказували своїх доходів. Як наслідок, при врахуванні достовірних даних про доходи громадяни втрачали право на отримання державних соціальних допомог.

Об’єктові контролю надіслано вимогу щодо усунення виявлених порушень. Матеріали ревізії передано до Білгород-Дністровської окружної прокуратури. 

Нагадаємо, за січень – червень 2021 року працівники Південного офісу Держаудитслужби провели 31 ревізію, 7 аудитів, 17 перевірок закупівель. За результатами проведених ревізій працівники офісу виявили втрат фінансових та матеріальних ресурсів на 394,1 млн грн, завдяки чому об’єкти контролю відшкодували 107,8 млн грн втрат. 

Раніше аудитори знайшли порушення під час будівництва школи в Біляївці фірмою депутата облради. Аудиторів цікавило дотримання вимог законодавства під час дев'яти процедур закупівель протягом усього періоду їх проведення, починаючи з 2016 року: планування, проведення процедур, укладання договорів про закупівлю, їх виконання.

Державна аудиторська служба України розпочала моніторинг процедури закупівель щодо реставрації будівлі Старої біржі за адресою: пл. Думська, 1 в Одесі. 

Справа в тому, що управління капітального будівництва Одеської міської ради в березні провело новий тендер для обрання підрядника, якому заплатять за реставрацію Старої біржі, де саме розташована мерія. 

Територіальні підрозділи Державної податкової служби провели фактичні перевірки АЗС суб’єкта господарювання, що має автозаправні станції на території переважної більшості областей. 

Після відповідних заходів з боку податківців встановлено численні порушення законодавства України працівниками зазначеної мережі.

Поділитися