09 серпня 2021 р. 18:14

Апеляційний суд постановив стягнути з компанії "ГЕРЦ" на користь тепловиків майже 38 мільйонів

Апеляційний суд постановив стягнути з компанії "ГЕРЦ" на користь тепловиків майже 38 мільйонів

Південно-Західний апеляційний господарський суд постановив залишити без задоволення апеляційну скаргу ТОВ "Фінансова компанія ГЕРЦ"  на рішення Господарського суду Одеської області від 02.04.2021 р. у справі №916/2786/20. Відповідна інформація оприлюднена в Єдиному державному реєстрі судових рішень. 

Позивачем по справі виступало комунальне підприємство "Теплопостачання міста Одеси" Одеської міської ради (КП "ТМО"). 

Інтереси держави в особі КП захищала прокуратура Одеської області. За твердженням прокуратури, компанія "ГЕРЦ" у порушення умов договору № 161130-01 від 30.11.2016 після отримання коштів, що надходили від населення як оплата за спожиту теплову енергію, не повністю перераховувала їх на рахунок із спеціальним режимом використання.

Внаслідок таких дій гроші не були розподілені відповідно до вимог чинного законодавства та не були використані для проведення розрахунків з гарантованим постачальником природного газу. ТОВ ФК «ГЕРЦ», вважала прокуратура, допускало такі порушення систематично, ба більше, уже наявні судові рішення про стягнення з компанії безпідставно утриманих відповідачем коштів за інші періоди.

Суть порушення ТОВ «ФК «Герц» умов договору, за твердженням прокуратури, полягала у наступному. Відповідач самостійно, без направлення платіжних вимог комунальному підприємству як замовнику при обробці інформації про платежі, утримував кошти у розмірі 2% від сплачених населенням в якості оплати наданих ним послуг з приймання та переказу коштів, що надійшли від платників через АСОКП (автоматизовану систему).

За вказаною позовною заявою місцевим господарським судом 29.09.2020 відкрито провадження у справі №916/2786/20. Ця судова інстанція частково задовольнила вимоги позивача та постановила стягнути з ТОВ "Фінансова компанія ГЕРЦ" на користь КП "Теплопостачання міста Одеси" безпідставно утримані грошові кошти у розмірі 37 млн 513 тис. 862,09 грн. Крім того, "ГЕРЦ" має сплатити на користь Одеської обласної прокуратури судовий збір у розмірі 562 тис. 707,35грн. 

Отже, апеляційна скарга компанії "ГЕРЦ" не допомогла. 

Нагадаємо, ще у травні 2020 року комунальне підприємство "Теплопостачання міста Одеси" звернулося до Господарського суду Одеси з позовом про розірвання договору з Фінансовою компанією "ГЕРЦ".

Поділитися