06 травня 2021 р. 12:05

Алкогольні напої можуть подорожчати вже влітку

Алкогольні напої можуть подорожчати вже влітку

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України оприлюднило проєкт постанови Кабінету Міністрів, яка встановлює нові мінімальні оптово-відпускні та роздрібні ціни на деякі з алкогольних напоїв.

Діючий розмір мінімальних цін на алкоголь запроваджено у листопаді 2016 року. А вже 2017-го зросли ставки акцизного податку на переважну більшість алкогольних напоїв. Мінекономрозвитку після цього отримало "чисельні звернення учасників ринку, які наголошували, що чинні мінімальні ціни не покривають їхні операційні витрати". Як повідомляє міністерство, внаслідок таких "ножиць" послаблюється конкуренція з боку легальних підприємств і збільшується частка недобросовісних виробників. Останні куплять необлікований спирт, використовують сурогатні речовини, ухиляються від сплати податків і виробляють контрафактну продукцію.

Відтак Мінекономрозвитку пропонує підвищити мінімальні ціни на алкоголь. Зокрема, роздрібні ціни на горілку та лікеро-горілчані вироби можуть збільшитися на 7,64-11,3%; віскі, ром та джин - на 3,5-4,6%; коньяк (бренді) - на 3,4-6,1%; вина з додаванням спирту, ігристе та вермути - на 1,7-1,8%. Проєкт постанови доступний на сайті Міністерства до 28 травня, після цього рішення прийматиме уряд. 

Нагадаємо, у І кварталі 2021 року серед алкогольних напоїв найбільше зросли в ціні вина ігристі – на 14,1%.

Минулого місяця діти в Арцизі звернулися до адміністрації школи зі скаргою на те, що їхня мати дуже часто зловживає алкогольними напоями.

Мінекономіки долучилось до створення інформаційного порталу, який міститиме всю ключову інформацію, навчальні матеріали, підказки про реформу шкільного харчування.

 

Поділитися