15 грудня 2020 р. 08:55

За 10 годин 5 тисяч чоловік: українці подають заявки на компенсації через посилення карантину

За 10 годин 5 тисяч чоловік: українці подають заявки на компенсації через посилення карантину

Портал «Дія» почав приймати заявки на отримання 8 тисяч одноразової допомоги від держави від 13 грудня і за перші 10 годин роботи послугою скористалися понад 5 тисяч осіб.

Про це прем'єр-міністр повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Він нагадав, що наймані працівники та фізичні особи-підприємці, діяльність яких підпадає під заборону в період посиленого карантину в січні, можуть оформити заявку на отримання допомоги з 14 до 31 грудня.

Зробити це можна на порталі «Дія» в особистому кабінеті або через застосунок, обравши розділ «Послуги». Заповнення заяви займе не більше 5 хвилин, а гроші автоматично будуть зараховані на особистий гривневий рахунок після перевірки даних. Уряд робить усе, аби кошти кожному надійшли якнайшвидше.

Нагадаємо, Верховна Рада України прийняла законопроєкт №4429 «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». 

Рада відновила кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Закон передбачає накладення адміністративних штрафів у випадку, коли сума вказана в декларації відрізнятиметься від реальної від 100 до 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, а не від до 250, як це було раніше.

Вищий антикорупційний суд України закрив ще одну справу щодо можливої недостовірності в декларації міського голови Одеси Геннадія Труханова. 

Раніше Вищий антикорупційний суд вже закрив справу щодо можливої недостовірності в декларації міського голови Одеси Геннадія Труханова

Справа в тому, що судді Конституційного суду України вирішили визнати неконституційною статтю 366–1 Кримінального кодексу України, що передбачало відповідальність за декларування недостовірної інформації. В НАЗК наполягають, що судді так намагаються позбутися відповідальності за порушення, які виявили агенти.

29 жовтня, Кабінет міністрів України на позачерговому засіданні у четвер, 29 жовтня, зобов'язав Національне агентство з питань запобігання корупції відновити доступ громадян до реєстру електронних декларацій посадовців. 

Президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду України, визнати його рішення про електронне декларування «нікчемним» і таким, що не має правових наслідків, а також скасувати відповідні зміни до закону України «Про запобігання корупції».

Поділитися