16 грудня 2020 р. 11:23

Який бюджет ухвалила Верховна Рада України на 2021 рік

Який бюджет ухвалила Верховна Рада України на 2021 рік

Верховна Рада України 15 грудня ухвалила в цілому бюджет на 2021 рік, в якому передбачили підвищення пенсій, зарплат та дохід 12 мільярдів від приватизації.

Про це повідомили у пресслужбі парламенту. 

Згідно з пояснювальною запискою до бюджету очікуються доходи в сумі 1 трлн 92 млрд грн та видатки - 1 трлн 328 млрд грн.  

Документом передбачено зростання ВВП на рівні 4,6%, споживча інфляція на рівні 7,3%, рівень державного боргу до ВВП закладається на рівні 64,6%. Середньорічний курс долара на 2021 рік, за яким розраховується державний бюджет, становить 29,1 грн за долар.

Передбачається також зростання середньої заробітної плати до 13 тисяч 632 гривні на місяць, а мінімальної поступово з 6 тисяч гривень станом на 1 січня 2021 року до 6,5 тисяч гривень станом на 1 грудня 2021 року. 

Видатки:

  • на безпеку та оборону закладаються витрати на рівні 267 млрд грн, зокрема, 116 млрд грн передбачено на Міноборони.
  • Міністерство внутрішніх справ отримає близько 98 млрд.
  • на освіту становлять 174 млрд грн, з яких на доплати зарплат вчителям – 21,2 млрд грн.
  • Видатки на медицину становлять 159 млрд грн, з яких передбачається збільшення зарплат медиків на 30%, на програму медичних гарантій планується витрати 123,4 млрд, на боротьбу з коронавірусом – 19,4 млрд, з яких 2,6 млрд грн на вакцинацію (якщо до того часу з’явиться вакцина).
  • на програму «Велике будівництво» (розвиток дорожньої інфраструктури) планується виділити 150 млрд грн.
  • на програми підтримки малого та середнього бізнесу заплановано 12 млрд грн, з яких на реалізацію програми портфельних гарантій планується виділити 10 млрд грн та на компенсацію відсотків за кредитами для мікро- та малого підприємництва – 2 млрд грн.

Загалом проєкт підтримали 292 депутати серед яких: Ігор ВасильковськийАртем ДмитрукСергій КолебошинСтепан ЧернявськийОлег КолєвОлександр ТкаченкоОлексій ЛеоновОлександр Горенюк(«Слуга народу») та Антон Кіссе і Анатолій Урбанський (депутатська група «За майбутнє»). 

Тетяна Плачкова («Опозиційна платформа - За життя») - утрималась. Олексій Гончаренко  («Європейська солідарність») не голосував.

Нардепи за списками: Микола Скорик («Опозиційна платформа - За життя») - утримався, Юлія Діденко, Іван Шинкаренко, Андрій Костін  («Слуга народу») - підтримали.

Нагадаємо, депутати Верховної Ради України ухвалили зміни до закону України «Про запобігання корупції» щодо відновлення інституційного механізму запобігання корупції, якими забезпечується повноцінне функціонування Національного агентства з питань запобігання корупції, наділення його необхідними повноваженнями та правами з метою їх реалізації.

Також Верховна Рада України прийняла законопроєкт №4429 «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».  

Поділитися