07 грудня 2020 р. 19:29

Як змінилася заборгованість мешканців Одеської області за послуги ЖКГ від початку року

Як змінилася заборгованість мешканців Одеської області за послуги ЖКГ від початку року

Верховна Рада України минулого тижня ухвалила закон про врегулювання окремих питань у галузі надання житлово-комунальних послуг. Він, зокрема, передбачає спрощення процедури укладання договорів із виконавцями послуг, визначення відповідальних за технічне обслуговування газових мереж у будинках, а також оптимізацію кількості платежів у квитанціях. 

Як від початку року змінилася заборгованість населення за послуги ЖКГ, розібралося «Слово і діло».

Традиційно найбільші борги у населення накопичилися за споживання і розподіл природного газу. Щоправда, із початку року борг скоротився на 19,7% і становить 22,4 млрд грн. Найбільша заборгованість у жителів Донецької області – більше 3 млрд, а також в Одеській, Харківській, Полтавській, Львівській, Луганській та Запорізькій областях.

Від січня також скоротився борг українців за опалення і гарячу воду – на 15,7%. Станом на кінець жовтня сума заборгованості становить 16,7 млрд грн. Найгірше за ці послуги платять в Києві, сума сягає 4,4 млрд. В Одеській області заборгованість зменшилася на 26,1%.

Трохи скоротився борг українців за електроенергію – на 5,2% – і тепер становить 5,1 млрд грн. Повністю розрахувалися зі своїми боргами жителі Миколаївської області, у Волинській, Київській, Житомирській, Запорізькій, Львівській, Рівненській, Харківській і Чернігівській областях заборгованість навпаки збільшилася. В Одеській області борг зменшився на 12,6%.

Порівняно із січнем майже на 51% зріс борг населення за централізоване водопостачання і водовідведення. Наприкінці січня сума перевищувала 5,7 млрд грн. Крім того, до 5,1 млрд грн (на 14,5%) зросла заборгованість за управління багатоквартирним будинком. Найбільше за цю послугу не сплатили в Києві і Дніпропетровській області. Тут заборгованість в Одеській області зросла на 96,1%. 

Нагадаємо, п'ять судів Одеської області припинили відправлення поштової кореспонденції через брак коштів та борги перед «Укрпоштою», суд пропонує сторонам використовувати інші способи отримання інформації. 

 

Поділитися