25 серпня 2020 р. 14:45

Верховна Рада України вирішила збільшити мінімальну зарплату з першого вересня

Верховна Рада України вирішила збільшити мінімальну зарплату з першого вересня

Верховна Рада України внесла зміни до Державного бюджету, збільшивши між іншим мінімальну зарплату з першого вересня до 5 тисяч гривень.

Про це повідомили у пресслужбі парламенту. 

Загалом підтримали законопроєкт 295 народних депутатів серед яких вісім представників Одеської області: Ігор Васильковський, Олександр Горенюк, Артем Дмитрук, Олексій Леонов, Олег Колєв, Сергій Колебошин, Олександр Ткаченко («Слуга народу»), Антон Кіссе («Партія «За майбутнє»).

Не голосували: Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), Анатолій Урбанський («Партія «За майбутнє»). Степан Чернявський («Слуга народу»), Тетяна Плачкова («Опозиційна платорма-За життя!») були відсутні.

Обрані за списками Микола Скорик («Опозиційна платформа - За життя»), Андрій Костін, а також Іван Шинкаренко та Юлія Діденко («Слуга народу») проголосували «за». 

Згідно із законопроектом, місячну мінімальну зарплату підвищують із 4 тисячі 723 до 5 тисяч гривень, в погодинному розмірі вона становитиме 29,2 грн (відповідно до чинного закону - 28,31 грн).

Додаткові бюджетні видатки на підвищення мінімальної заробітної плати пропонується здійснити за рахунок збільшення надходжень від податку на доходи фізичних осіб - на 461 млн 337,8 тис. грн. і податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) з урахуванням бюджетного відшкодування - на 80 млн грн, а також зменшення видатків Міністерству фінансів України (обслуговування державного боргу) на 3 млрд 461 млн 224,9 тис. грн, що, згідно з пояснювальною запискою до проєкту, обумовлено «відхиленням фактичного курсу національної валюти до іноземних валют порівняно з прогнозним курсом, врахованим під час підготовки Державного бюджету України на 2020 рік (зі змінами)».

Нагадаємо, до нинішнього рівня мінімальна зарплата підвищилася з 1 січня, коли в Україні набула чинності низка законодавчих змін і нових правил.

Нагадаємо також, що Верховна Рада України ухвалила в цілому проект закону №3485 про внесення змін до деяких законів щодо вдосконалення виборчого законодавства. 

Поділитися