05 листопада 2020 р. 17:20

Верховна Рада України ухвалила бюджет наступного року у першому читанні

Верховна Рада України ухвалила бюджет наступного року у першому читанні

Верховна Рада України, 5 листопада 2020 року, в першому читанні підтримала законопроєкт №4000 «Про Державний бюджет України на 2021 рік».

Як повідомили у пресслужбі парламенту, законопроєкт підтримали 275 народних депутатів. 

Серед них нардепи-одесити: Ігор Васильковський, Артем Дмитрук, Сергій Колебошин, Степан Чернявський, Олег Колєв, Олександр Ткаченко, Олексій Леонов («Слуга народу»). 

Олександр Горенюк («Слуга народу») був відсутній.

Також постанову підтримали Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), Антон Кіссе та Анатолій Урбанський (депутатська група «Партія «За майбутнє»»). 

Тетяна Плачкова («Опозиційна платформа - За життя») не голосувала.

Обрані за списками: Микола Скорик («Опозиційна платформа - За життя») - відсутній, Андрій Костін («Слуга народу») - відсутній, Іван Шинкаренко та Юлія Діденко («Слуга народу») підтримали.

Ключовими пріоритетами проєкту держбюджету визначили:

  • якісна освіта;
  • доступна медицина;
  • турбота про старість (допомога пенсіонерам 75+);
  • зручна транспортна інфраструктура;
  • розвиток культури;
  • масштабна цифровізація економіки;
  • фінансово спроможні регіони.

Як повідомляє ULEAD Одеський регіональний офіс Програми ULEAD з Європою/ULEAD with Europe, за 8 місяців 2020 року при плані 12,3 млрд грн, місцеві бюджети Одещини були виконані на 93,8%, продемонструвавши темп зростання 2,6%, порівняно з аналогічним періодом 2019 року.

При цьому міста області виконали річний план на 59,4%, райони – на 60,5%, ОТГ – на 64,6%.

8-місячний розпис бюджетів ОТГ області у цілому перевиконали на 1,6%, але кожна окрема громада цей розпис виконує дуже нерівномірно.

На початок вересня річний план в середньому об’єднані громади виконали на 64,6%. Найвищий відсоток виконання демонструє Затишанська ОТГ: на цей момент вона практично виконала всі річні призначення. Найменший показник зафіксовано по Лиманській ОТГ –  за 8 місяців тут виконано лише близько 38% річних призначень.

Олеся Голинська, радниця з питань місцевих фінансів Одеського Регіонального офісу наголосила на необхідності удосконалення систем планування та прогнозування бюджетів у громадах, адже «найкращий план – це план, виконаний на 100% - не більше і не менше». 

«Тому врахування пропорцій та тенденцій у плануванні доходів  і реалістичних індикаторів розподілу витрат протягом року є одним з основних завдань поточної стадії бюджетного процесу-2021, яка триває саме зараз, у листопаді», - пояснила радниця.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла за основу Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій №3651-д.

У липні Верховна Рада України прийняла постанову про створення і ліквідації районів, скоротивши кількість районів в Україні з 490 до 138, зменшивши їх кількість і в Одеській області. В Одеській області їхню кількість скоротили до семи. 

Поділитися