09 лютого 2020 р. 10:55

В одеських трамваях з'явилися термінали для безготівкової оплати проїзду

В одеських трамваях з'явилися термінали для безготівкової оплати проїзду

Комунальне підприємство «Одесміськелектротранс» встановило термінали для оплати проїзду за допомогою банківської картки, чи смартфона. 

Про це повідомили у пресслужбі підприємства. 

Наразі термінали встановлені лише у вагонах одного маршруту - №21, що зв'язує Тираспольську площу в центрі Одеси з Заставою-II - через вулиці Тираспольську, Прохоровську і Дальницьку, однак якщо експеримент виявиться вдалим, то такі термінали встановлять на інших маршрутах. 

Термінали встановили у кожному вагоні в рамках партнерської угоди між КП «Одесміськелектротранс», банком «Восток» та системою «Mastercard».

Як повідомляє видання «Пасажирський транспорт», для цього потрібно піднести до виділеної області терміналу банківську картку з опцією безконтактної оплати (Pay Pass) або смартфон, оснащений NFC-модулем і з програмним забезпеченням, що підтримує безконтактні системи оплати. Термінал автоматично проводить транзакцію, списуючи з рахунку п'ять гривень і роздруковує чек-квиток. При успішну оплату проїзду термінал також видає короткий звуковий сигнал і підсвічує зеленим світлом місце видачі квитка.

Однак як повідомляє видання «Думська», угоду з банком не опубліковали, а тендер КП не проводило, також офіційної інформації з приводу експерименту немає.

Нагадаємо, у 2019 році Одеський муніципалітет оприлюднив правила користування міським пасажирським автомобільним та електричним транспортом, в яких передбачено введення автоматизованої системи оплати проїзду транспорті із застосуванням електронного проїзного документа.

Як говориться в проекті правил, електронний квиток буде представлений у вигляді: паперового носія з QR-кодом, електронної карти з вбудованим NFC-чипом, безконтактної банківською картою або спеціального додатка, встановленого на мобільному пристрої пасажира.

Затвердити інвестиційний договір щодо впровадження квитка планували на сесії в березні 2019 року, але потім передумали.

Після чого міський голова Одеси Геннадій Труханов підписав розпорядження про проведення громадських слухань з обговорення проекту рішення Одеської міської ради «Про затвердження Правил користування міським пасажирським автомобільним та електричним транспортом в Одесі».

Поділитися