26 травня 2020 р. 14:57

У Фонді гарантування вкладів розповіли, що заважало продати стадіон «Чорноморець»

У Фонді гарантування вкладів розповіли, що заважало продати стадіон  «Чорноморець»

Спосіб переведення стадіону «Чорноморець» у заставу за кредитами в АТ «Імексбанк» і подальші судові позови навколо нього обумовили складність продажу цього об’єкту. 

Про це повідомили у пресслужбі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. 

У Фонді пояснили, що після передачі банка в управління Фонду виявилось, що 90% корпоративного кредитного портфелю – інсайдерські кредити, видані наближеним та пов’язаним з власниками банку компаніям. 

Упродовж 2011-2014 років між АТ «Імексбанк» та низкою позичальників-юридичних осіб був укладений 41 кредитний договір на загальну суму майже 8 млрд грн, однак за кілька місяців до запровадження тимчасової адміністрації 27 січня 2015 року, високоліквідні застави за кожним з цих окремих кредитів були виведені і 25 грудня 2014 року підмінені одним на всіх забезпеченням – одеським стадіоном «Чорноморець». Для цього стадіон безпідставно переоцінили в кілька разів, що дало змогу штучно збільшити його заставну вартість до 7,8 млрд грн.

З моменту запровадження тимчасової адміністрації усі позичальники за вказаним 41 кредитом перестали виконувати свої зобов’язання перед банком, не зважаючи на неодноразові вимоги щодо сплати кредитної заборгованості, надіслані їм і майновому поручителю АТ «Імексбанк».

16 травня 2017 року банк під управлінням Фонду зміг стягнути заставу та набути право власності на нежитлові будівлі центрального стадіону «Чорноморець». При цьому упродовж усієї процедури ліквідації стадіон ставав предметом судових тяжб і навіть судового арешту, який вдалось зняти в судовому порядку лише у 2019 році.

Також у фонді зазначили, що це була не 17, а навіть 21 спроба продажу стадиону. Наразі Фонд очікує підписання договору та перерахування коштів, що будуть спрямовані на задоволення вимог кредиторів АТ «Імексбанк» та держави. 

Нагадаємо, покупцем стадіону "Чорнморець" стала компанія Allrise Capital Inc. (Сполучені Штати Америки). Організатором торгів виступила компанія «Фьост Файненшіал Нетворк Юкрейн» (FFN), аукціон був проведений за голландською моделлю.

Поділитися