21 січня 2020 р. 22:15

У 20 районах області ще не сформували бюджети розвитку

У 20 районах області ще не сформували бюджети розвитку

Керівник Одеської обласної державної адміністрації Максим Куций доручив до 20 лютого сформувати всі бюджети розвитку районів та об’єднаних територіальних громад регіону.

Як повідомили у пресслужбі Одеської обласної адміністрації, наразі відомо, що у 2020 році загальний обсяг бюджету розвитку Одеської області складатиме 4 мільярди 567 мільйонів гривень. З них 2 мільярди 963 мільйони гривень вже розподілено.

За словами директорки департаменту фінансів Марини Зінченко, не сформували бюджети розвитку у 20 районах Одещини та в 11 об’єднаних територіальних громадах. Результати аналізу також показали, що деякі райони та ОТГ розподіляють до бюджету розвитку мінімальні суми.

«Вісім тисяч гривень у Білгород-Дністровському, 30 тисяч гривень у Березівському районі, п’ять тисяч гривень у Татарбунарському. Зрозуміло що, придбання бібліотечного фонду, бойлерів для ФАПів, заміна дверей та вікон — це необхідні витрати. Але кошти бюджету розвитку треба використовувати ефективно саме на заходи соціально-економічного розвитку. Тоді він і буде розвивати нашу область», — зазначила директорка департаменту фінансів Одеської ОДА Марина Зінченко.

Наразі відомо, що на протипожежні заходи в соціально-культурній сфері передбачили 41,9 мільйона гривень. Проте, за словами директорки департаменту фінансів, на рахунках місцевих бюджетів залишилися 486,3 мільйони гривень освітньої субвенції та 53,5 мільйони гривень — медичної. Частину цих коштів можуть додатково спрямувати на запобігання пожеж.

«Прошу освітян спрямувати кошти на оновлення матеріально-технічної бази та протипожежні заходи. Ви можете зробити ремонт, закупити обладнання, встановити протипожежні сигналізації. Щодо залишків медичної субвенції — треба використати ці кошти на закупівлю комп’ютерів для центральних районних лікарень. Це необхідно, аби з 1 квітня перейти до підпорядкування Національній службі здоров’я України. Контроль за виконанням доручень покладено на департамент освіти та департамент охорони здоров’я відповідно. Окрім того, закликаю відповідально поставитися до формування бюджетів розвитку. Кожний район та ОТГ мають сформувати свій план та відзвітувати за ним перед департаментом фінансів до 20 лютого», — підкреслив Максим Куций.

Окрім того, попередньо визначені об’єкти, що підпадуть під ініціативу президента України стосовно будівництва та реконструкції у 2020 році 100 шкіл, 100 дитячих садків, 100 стадіонів (на рівні області — 5+5+5). Джерелами фінансування стануть державний, обласний та місцеві бюджети. 

У попередньому списку: школи в Окнянському, Болградському та Захарівському районах, а також в Кілійській, Авангардівській та Балтській громадах; дитячі садки у Тарутинському, Лиманському та Овіопольському районах, а також в Авангардівській ОТГ; великі стадіони в Біляївському та Лиманському районах; стадіони у Савранському, Біляївському та Любашівському районах.

Нагадаємо, 16 січня Арцизька міська рада і міський голова Володимир Міхов чергового разу не змогли домовитися і прийняти бюджет міста на 2020 рік.

Поділитися