27 липня 2020 р. 14:22

Постачальник тепла мешканцям Біляївського району програв апеляцію та змушений повернути гроші споживачам

Постачальник тепла мешканцям Біляївського району програв апеляцію та змушений повернути гроші споживачам

П’ятий апеляційний суд став на бік Держпродспоживслужби та залишив у силі рішення Одеського окружного адмінсуду, що зобов'язувало постачальника тепла повернути мешканцям, бюджетним установам та іншим споживачам Біляївського району Одеської області кошти, які ті заплатили за необґрунтованими тарифами. 

Про це повідомили у пресслужбі Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області.

За даними управління, в серпні 2019 року співробітники службі провели планову перевірку суб’єкта господарювання та встановили, що тариф на послуги з теплопостачання у розмірі 3 тис. 74,82 грн, який був встановлений рішенням органу місцевого самоврядування, є економічно необґрунтованим. Економічно обґрунтований тариф складав 2 тис. 677,64 грн.

Також виявлене передчасне введення в дію тарифів на послуги з теплопостачання, послуги з централізованого водопостачання і водовідведення, тобто з недотриманням встановленого граничного терміну 15 днів, чим порушено вимоги частини 6-ї статті 32-ї Закону України "Про житлово-комунальні послуги".

За результатами перевірки Головне управління вирішило застосувати до підприємства-порушника штраф у сумі 753 тис. 145 грн. Також його зобов’язали повернути споживачам зайво нараховані кошти за надані комунальні послуги на суму понад 900 тис. гривень.

Підприємству надали припис щодо здійснення розрахунків економічно обґрунтованих тарифів на послуги з теплопостачання та подання їх на затвердження до органу місцевого самоврядування.

Не погодившись з висновками планової перевірки Підприємство у вересні 2019 року звернулось до суду з позовною заявою про визнання протиправним та скасування припису та рішення, виданих Головним управлінням за результатами перевірки.

Однак Одеський окружний адміністративний суд не задовольнив позов, тому підприємець звернувся до апеляційного суду, який теж залишив рішення попередніх інстанцій у силі.

Поділитися