30 липня 2020 р. 21:25

Одеська область знаходиться на другому місці серед регіонів України за кількістю російських компаній

Одеська область знаходиться на другому місці серед регіонів України за кількістю російських компаній

Спираючись на дані дослідження Центру економічної стратегії, експерти сервісу YouControl порахували присутність російських компаній в областях України.

Переважно російські компанії сконцентровані у Києві - 725.

Якщо дивитись на регіони, то найбільше компаній зареєстровано у Східній та Південній Україні:  у Харківській області (104 компанії); в Одеській області (94 компанії); у Дніпропетровській області (76 компаній); у Запорізькій області (58 компаній). Також велика кількість російських компаній зосереджена у Київській області (75 компаній).

Також сервіс вказує, що за останні роки російська присутність дещо скоротилась, хоча і зросла спершу після початку війни.

За останні 10 років російська присутність на Західній Україні впала, окрім Закарпатської області, де вона зросла найбільше по країні. Також серед областей, де зафіксоване збільшення компаній, що належать Росії, Сумська, Черкаська, Кіровоградська та Чернігівська області. Але це не обов’язково свідчить про систематичне збільшення російської присутності: наприклад, в Закарпатській та Черкаській областях ключовим чинником було придбання російською компанією місцевого обленерго.

Не лише російські компанії створюють свої представництва та відкривають фірми в Україні ‒ деякі українські компанії також ведуть бізнес в Росії. 

618 українських компаній є засновниками російських компаній або некомерційних організацій (НКО), із них 592 - активні. Якщо не включати компанії, що знаходяться в Криму або Донецькій чи Луганській областях, залишаються 464 українських компаній (із них 444 активних).

Найбільше юросіб, які засновують компанії в Росії, з Києва (210 компаній), що логічно, як для столиці. Відносно багато компаній із Південно-Східної України є також засновниками юросіб в Росії. Таких компаній налічується:

70  в Криму;

56 в Донецькій області;

55 в Харківській області;

48 в Дніпропетровській області; 

30 в Запорізькій області. 

При цьому на Західній Україні майже відсутні компанії, що є засновниками юросіб в РФ:

у Львівській їх 5;

в Рівненській ‒ 4;

в Чернівецькій ‒ 3;

в Хмельницькій ‒ 2; 

в Івано-Франківській, Волинській, Тернопільській та Закарпатській областях лише по одній такій компанії.

Поділитися