11 серпня 2020 р. 18:25

Одеситка відсудила у дитячої лікарні 700 тисяч гривень

Одеситка відсудила у дитячої лікарні 700 тисяч гривень

Суворовський районний суд Одеси задовольнив позов мешканки Одеси до комунального некомерційного підприємства «Одеська обласна дитяча клінічна лікарня» та зобов'язав лікарню заплатити позивачці 700 тисяч гривень за відшкодування моральної шкоди. 

Про це йдеться у рішенні суду

10 лютого 2018 року позивачка викликала карету швидкої медичної допомоги для своєї доньки. Після її огляду фельдшер встановив ймовірний діагноз: «гострий апендицит», внаслідок чого в той же день хвора була доставлена каретою швидкої медичної допомоги до Комунальної установи «Одеська обласна дитяча клінічна лікарня».

Однак при огляді дитини лікар-хірург дитячого відділення екстреної травматології та хірургічної допомоги КУ «Одеська обласна дитяча клінічна лікарня» встановив діагноз: «гострої хірургічної патології не виявлено» та надав допомогу - очищувальну клізму. Також, дівчинку оглянув лікар-ЛОР та діагностував: «гострий фарингіт» з наданням відповідних рекомендацій.

На думку лікарів КУ «Одеська обласна дитяча клінічна лікарня», дівчинка госпіталізації не потребувала та була відправлена додому з рекомендацією спостерігатись у лікаря за місцем проживання.

12 лютого 2018 року позивачка з дитиною у зв`язку з погіршенням стану здоров`я, звернулись до Міського дитячого лікувально-діагностичного центру ім. Б.Я. Резніка, спеціалістами якого було встановлено ймовірний діагноз: «гострий апендицит» та хвора була терміново направлена до КУ «Одеська обласна дитяча клінічна лікарня». В той же день в КУ «Одеська обласна дитяча клінічна лікарня» прооперувала її. Після здійснення операційного втручання встановлений діагноз: «гаргренозно-перфоративний апендицит. Розлитий перитоніт».

Після операції стан дівчинки був важкий та продовжував погіршуватись, а операційне втручання не допомогло.

18 лютого 2018 року було встановлено новий діагноз: «після операційні абсцеси черевної порожнини» та призначене повторне операційне втручання. Друга операція була проведена в КУ «Одеська обласна дитяча клінічна лікарня», під час якої було встановлено діагноз: «рання спайкова кишкова непрохідність, множинні абсцеси черевної порожнини».

З 18 лютого по 24 лютого 2018 року стан дитини лікарі визначали як важкий. З 24 лютого по 26 лютого 2018 року спостерігалось покращення, однак дівчинка перебувала у стані середньої важкості. 26 лютого 2018 року в зв`язку з відмовою позивачки від подальшого лікування пацієнтку виписали додому.

 Відповідач надав до суду відгук в якому проти позову заперечував з підстав того, що 12 лютого 2018 року КУ «ООДКЛ» було встановлено вірний діагноз і здійснене відповідне лікування дитини, а фактором того, що 10 лютого не був встановлений діагноз «гострий апендицит» зумовлене несвоєчасним зверненням за наданням медичної допомоги, бо 10 лютого 2018 року  пацієнтку доставлено до КУ «Одеська обласна дитяча клінічна лікарня» лише на 30-й годині з часу проявів захворювання, а у вказаний період тривання хвороби з діагнозом «гострий апендицит» можуть мати місце приховані симптоми, що є типовим для перебігу гострого апендициту, тому при огляді хірургом в цей період можна не встановити наявності гострої хірургічної патології. Відповідач вказував про те, що черговий лікар хірург використав всі наявні можливості обстеження на час звернення дитини.

Крім того, відповідач зазначав, що незважаючи на погіршення стану, батьки за допомогою з 10 лютого 2018 року до 12 лютого 2018 (більше 40 годин) не звертались, що в свою чергу погіршило стан органів черевної порожнини і призвело до ускладненого перебігу хвороби та вважають, що у ситуації, що склалася, однією з причин, які стали підставою для запізнілої діагностики гострого апендициту, є в тому числі, порушення - матері дитини обов`язків, які покладені на неї Основами законодавства України про охорону здоров`я.

Відповідач вказує, що в позовній заяві зазначено, що саме позивачка нібито понесла витрати, пов`язані із лікуванням дитини, зокрема 5 тисяч 684 гривень на придбання ліків, а не її дитина. Щодо моральної шкоди, відповідач також не вбачав підстав для її відшкодування.

Нагадаємо, в жовтні 2019 року мешканка Одеської області, яку звинуватили в привласненні грошей в особливо великих розмірах, подала в суд на державу Україна і домоглася відшкодування моральної шкоди в 150 тисяч гривень.

 

Поділитися