09 вересня 2020 р. 19:21

«Нафтогаз» попросив у держави ліцензію на дослідження одеського шельфу

«Нафтогаз» попросив у держави ліцензію на дослідження одеського шельфу

Україна для нарощування внутрішнього видобутку газу повинна почати освоєння одеського шельфу, проведення сейсміки на якому може взяти на себе «Нафтогаз України».

Про це  повідомив директор дивізіону «Розвідка та Видобуток» групи Олександр Романюк в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

«Ми вважаємо, що однозначно потрібно йти на шельф, а для цього держава повинна провести деріскінг шельфу. На наш погляд, найбільш логічний і правильний спосіб це зробити - доручити держкомпанії вкласти гроші і провести сейсміку ... І тоді набагато легше залучити іноземні інвестиції і партнерів» , - сказав він.

За словами Романюка, для цього не обов'язково виставляти на торги спеціальний дозвіл з розвідкою і видобутком на 30 років.

«Можна рішенням Кабінету міністрів видати ліцензію тільки для розвідки на п'ять-десять років. Вона і дешевше буде коштувати. Не обов'язково повинна бути наскрізна ліцензія з розвідкою і видобутком на 30 років. Адже у «Нафтогазу» не вистачить ресурсів, щоб самостійно розвивати всю площу», - зазначив топ-менеджер «Нафтогазу».

Нагадаємо, кількість морського сміття в Чорному морі минулого року майже вдвічі перевищувало аналогічну цифру для Середземного моря, в той же час концентрації деяких речовин-забруднювачів перевищують безпечні норми.

Такі результати представили експерти проект ЄС / ПРООН «Посилення екологічного моніторингу Чорного моря: вибрані заходи» (EMBLAS-Plus) і Міністерство екології та природних ресурсів України.

Поділитися