08 грудня 2020 р. 22:14

Місцеві бюджети Одещини заборгували Укрзалізниці майже 11 мільйонів

Місцеві бюджети Одещини заборгували Укрзалізниці майже 11 мільйонів

У січні – жовтні 2020 року Укрзалізниця сплатила до місцевих бюджетів 7,1 мільярдів гривень податків, з яких близько 3,1 мільярди гривень склав земельний податок.

Тим часом за цей період компанія отримала від місцевих органів влади лише 55,8 млн грн або 23% відшкодувань за надані послуги з перевезення громадян пільгових категорій у приміському сполученні.

В Укрзалізниці наголошують, що такий низький рівень компенсації місцевої влади за соціальні перевезення та водночас велике податкове навантаження суттєво обмежують можливості Укрзалізниці в поліпшенні сервісу в приміському секторі. Передусім, в оновленні критично застарілих електропоїздів. Влада на місцях хронічно не виконує своїх зобов’язань перед Укрзалізницею та не сплачує своєчасно й у повному обсязі відшкодування за перевезення залізницею у своїх регіонах громадян пільгових категорій.

Так, загалом за 10 місяців цього року місцеві органи влади заборгували Укрзалізниці понад 186,1 млн грн за перевезення у приміському сполученні пасажирів, які мають пільгу на проїзд. Серед найбільших боржників – Харківська область (32,8 млн грн), а також Київська (21,6 млн грн), Дніпропетровська (16,2 млн грн), Львівська (16,2 млн грн), Одеська (10,8 млн грн), Тернопільська (8,7 млн грн) та м. Київ (24,9 млн грн).

Укрзалізниця закликає місцеві органи влади як замовників пасажирських перевезень за соціальними тарифами, компенсувати компанії витрати за надані послуги.

Як повідомлялося раніше, Укрзалізниця наполягає на скасуванні або суттєвому зменшенні земельного податку, який сплачує місцевим бюджетам за землі, на яких розташовані об’єкти залізничної інфраструктури. Нагадаємо, у минулому році ці видатки склали близько 3,8 млрд грн. Очікується, що в 2020 році Укрзалізниця перерахує таку ж суму земельного податку. В компанії зауважують, що ці кошти доцільніше було б інвестувати в пасажирські перевезення.

Нагадаємо, з початку року поїзди приміського сполучення регіональної філії «Одеська залізниця» АТ «Укрзалізниця» перевезли понад 1,1 млн пасажирів пільгових категорій на суму 26,1 млн грн. З них отримано компенсацію від міських та районних адміністрацій в розмірі 11,7 млн грн або 44,8% від необхідної суми.

У 2019 році Верховний суд зобов’язав Офіс великих платників податків державної фіскальної служби підготувати і подати в орган Держказначейства висновок про повернення «Одеській залізниці» суми надміру сплаченого податку на прибуток в розмірі 77 мільйонів 700 тисяч гривень.

А в травні цього року «Одеська залізниця» вже скаржилася на збитковість перевезення пільговиків та заборгованість міських рад та районних адміністрацій. Однак в червні філії компенсували третину витрат на перевезення пільговиків.

Поділитися