02 вересня 2020 р. 15:25

Куций просить Мінфін допомогти аграріям регіону отримати кредити під гарантії держави

Куций просить Мінфін допомогти аграріям регіону отримати кредити під гарантії держави

Голова обласної державної адміністрації Максим Куций звернувся до Міністра фінансів України Сергія Марченка з проханням розглянути можливість розробки механізму кредитування сільськогосподарських підприємств, які найбільше зазнали втрат, під гарантії держави або спеціального кредитного пакету (зокрема шляхом внесення змін до державної програми «Доступні кредити 5-7-9%»).

Про це повідомили у пресслужбі Одеської ОДА.

Справа в тому, що незважаючи на дію програми «Доступні кредити 5-7-9%», в рамках якої можливе кредитування сільгоспвиробників, аграрії півдня не можуть отримати кредит через те, що для отримання позики необхідно надати фінансову звітність за останні чотири квартали або за останні два звітні роки якщо звітність подається один раз на рік. При нульовій або від’ємній фінансовій звітності кредити не видаються.

Між тим відповідно до протоколів районних комісій з надзвичайних ситуацій через посуху загинули посіви сільськогосподарських культур на площі майже 500 тис.га у 1 тис. 311 господарствах 24 районів області.

Недоотримання врожаю може призвести до банкрутства значної кількості агропідприємств, ставить під загрозу можливість господарств розрахуватися з власниками землі за оренду паїв, що викликатиме соціальне напруження серед населення, ускладнення економічної ситуації в регіоні, основу якого становить сільське господарство.

Нагадаємо, загальний розмір проблемного кредитного портфелю аграріїв Одеської області складав 338 млн грн. Однак, як повідомили у Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України вдалося досягти 80% позитивних рішень на отримані заявки щодо реструктуризацї кредитних зобов’язань від одеських сільськогосподарських підприємств.

Нагадаємо також, що одеським аграріям заплатять компенсацію з держбюджету до 5 тисяч за гектар загиблого від посухи врожаю.

В Одеській області за січень-червень 2020 року зафіксовано найбільше падіння  фізичного обсягу виробництва продукції сільського господарства.

Поділитися