22 липня 2020 р. 09:53

Експерти визначили 20 найуспішніших громад Одещини

Експерти визначили 20 найуспішніших громад Одещини

Регіональний центр економічних досліджень та підтримки бізнесу сформував черговий рейтинг інституційної спроможності і сталого розвитку малих та середніх громад України.

У рейтингу Центр представив 20 найкращих громад Одеської області станом на 1 липня цього року, а всього було оцінено 73 громади на Одещині та 1 тис. 540 - по Україні.

Загалом рейтинг враховує 40 критеріальних показників та відображає інвестиційну привабливість громад у 2020 році. Зокрема, під час достідження експерти звертали увагу на наступні критерії:  відсутність/наявність корупційних скандалів в муніципалітеті за останні два роки; наявність укладених угод про співпрацю з іншими громадами; готовність муніципалітету працювати над підвищенням рейтингу; політична активність голови громади в сфері сталого розвитку; активність громади сталий період (більше 5 років, незалежно від зміни влади); наявність/відсутність амбіційних планів муніципалітету і підтримка їх на рівні громадянського суспільства (проведення громадських слухань, круглих столів, напрацювання дорожніх карт т.ін.); приєднання до ініціативи ЄС «Угода мерів»; власний річний рівень доходів громади; наявність комунальних ЗМІ; населення громади; наявність сторінки «Енергозбереження» на сайті громади і її якісне наповнення; наявність інформації по діяльності громади на порталах відкритих даних (реєстри договорів КП, звітність виконкому, пропозиції бізнес стартапів тощо) та інші.

В Одеській області перше місце посіло смт Затока, друге - Біляївська ОТГ, а третє - місто Білгород-Дністровський.  На четвертій сходинці смт Нові Біляри, на п'ятій - Балтська ОТГ, на шостій - місто Рені. Також до десятки найкращих потрапили міста Южне, Чорноморськ, Ізмаїл та Авангардівська ОТГ.

Нагадаємо, торік у ТОП-200 найуспішніших громад України потрапили дев'ять громад з Одеської області.

Поділитися