20 жовтня 2020 р. 19:24

Аудитори знайшли порушення в Одеській обласній клінічній лікарні

Аудитори знайшли порушення в Одеській обласній клінічній лікарні

Працівники Південного офісу Державної аудиторської служби закінчили ревізію Комунального некомерційного підприємства ««Одеська обласна клінічна лікарня» Одеської обласної ради», під час якої виявили недоотримання та втрати фінансових ресурсів, незаконних витрат на загальну суму 2,6 мільйонів гривень.

Як зазначили в пресслужбі офісу, ревізорів цікавив період 1 січня 2017 року по 31 липня 2020 року. 

Зокрема, лікарнею протягом 2016-2019 років оплачувалась робота персоналу територіальної повірочно-дозиметричної лабораторії, який надавав платні послуги. Оплата здійснювалась за рахунок коштів загального фонду і на це витрачено більш як 1 млн грн. 

Всупереч вимогам законодавства, до вартості договору на поставку апаратів штучної вентиляції легень включено суму ПДВ, від якого придбання товарів на час епідемії коронавірусу звільняється від оподаткування, що призвело до втрат лікарні на суму 720 тис. грн. 

Окрім цього, лікарнею не перераховані до місцевого бюджету 502 тис. грн, що відшкодували орендарі за спожиті комунальні послуги, утримання будинків та прибудинкової території, а також дебіторську заборгованість, яка виникла за попередні роки.

Аудиторами також встановлено: використання орендарями орендованих площ більших, ніж зазначено у договорах оренди (майже 100 тис. грн); з порушенням законодавства використано коштів на оплату праці (158 тис. грн); порушення законодавства у сфері закупівель та інші.

Під час ревізії завдяки аудиторам відшкодовано 1,5 млн грн. Лікарні направлено вимоги щодо усунення виявлених фінансових порушень.

За допущені порушення фінансової дисципліни на п'ятьох посадових осіб складено протоколи про адміністративне правопорушення. 

Нагадаємо, працівники Південного офісу Держаудитслужби за січень-серпень виявили порушень, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів, на загальну суму 96,6 мільйонів гривень. 

Раніше працівники Південного офісу Держаудитслужби закінчили ревізію фінансово-господарської діяльності Департаменту міського господарства Одеської міської ради за період з січня 2018 року по квітень, виявивши фінансові порушення майже на 3,8 мільйонів гривень, з яких порушення, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів, – на понад 3,2 мільйони.

Нагадаємо також, що працівники Південного офісу Державної аудиторської служби упродовж січня-липня перевірили 315 процедур закупівель загальним обсягом 3,24 мільярда гривень. Порушення законодавства у сфері закупівель виявили практично за всіма проведеними моніторингами (у 97 % випадків, 307 процедур закупівель) на загальну суму 3,08 млрд грн.

У березні Кабінет міністрів України створив на базі Державної аудиторської служби єдиний Офіс фінансового контролю, ліквідувавши при цьому всі п'ять міжрегіональних територіальних органів ГАС. 

Однак вже в травні Кабмін скасував власне рішення про реорганізацію Державної аудиторської служби, а також ліквідував Офіс фінансового контролю.

Це була б вже друга реформа колишньої Державної фінансової інспекції. Так, в 2016 році уряд за пропозицією Міністерства фінансів скоротило кількість територіальних органів Державної фінансової інспекції України. Тоді на базі 27 територіальних державних фінансових інспекцій було створено п'ять міжрегіональних територіальних органів Держаудитслужби, а саме - Північний офіс (Київ), Північно-східний офіс (Харків), Південний офіс (Одеса), Східний офіс (Дніпро), Західний офіс (Львів).

Поділитися