28 серпня 2020 р. 11:21

Аудитори застосували фінансові санкції до дитячого протитуберкульозного санаторія

Аудитори застосували фінансові санкції до дитячого протитуберкульозного санаторія

Південний офіс Держаудитслужби зупинив операції з бюджетними коштами Державного закладу «Дитячий спеціалізований (спеціальний) санаторій «Зелена гірка» Міністерства охорони здоров’я України» через низку виявлених під час аудиту порушень.

Про це повідомили у пресслужбі Південного офису.

Під час ревізії  встановлено порушень, що призвели до втрат, на загальну суму більш ніж 415 тис. грн, у тому числі було встановлено факт недостачі 32 тонн кам’яного вугілля на суму майже 120 тис. грн. Аудитори вважають, що вугілля вкрали. 

Так, з метою встановлення фактичної наявності в санаторії вугілля кам’яного, організації контролю за його збереженням було проведено інвентаризацію, за результатами якої аудитори встановили фактичну наявність вугілля у кількості 130 тонн. Проте за документами санаторію по обліку рахувалось 162 тонни. Тобто 32 тонни кам’яного вугілля були відсутні.

Зазначимо, що санаторій надає послуги санаторно-курортного лікування дітям, хворим на туберкульоз, органів дихання та інші захворювання легенів. У зв’язку з цим дітям потрібен постійний обігрів, гаряче харчування, тобто комфортні умови перебування у санаторії. Щомісячно для функціонування санаторію витрачається 20-25 тонн вугілля (в опалювальний сезон).

Окрім цього, ревізією встановлено низку інших порушень у сфері закупівель, з оплати праці, безпідставного списання по обліку продуктів харчування та медикаментів, покриття за рахунок коштів загального фонду видатків, які мають здійснюватися за рахунок спеціального фонду.

Нагадаємо, Державна аудиторська служба України звинуватила керівництво Приватного акціонерного товариства «Українське Дунайське пароплавство» в перешкоджанні проведенню державного фінансового аудиту, в пароплавстві відповіли, що аудитори чинять тиск на працівників. 

Нагадаємо також, що працівники Південного офісу Державної аудиторської служби упродовж січня-липня перевірили 315 процедур закупівель загальним обсягом 3,24 мільярда гривень. Порушення законодавства у сфері закупівель виявили практично за всіма проведеними моніторингами (у 97 % випадків, 307 процедур закупівель) на загальну суму 3,08 млрд грн.

У березні Кабінет міністрів України створив на базі Державної аудиторської служби єдиний Офіс фінансового контролю, ліквідувавши при цьому всі п'ять міжрегіональних територіальних органів ГАС. 

Однак вже в травні Кабмін скасував власне рішення про реорганізацію Державної аудиторської служби, а також ліквідував Офіс фінансового контролю.

Це була б вже друга реформа колишньої Державної фінансової інспекції. Так, в 2016 році уряд за пропозицією Міністерства фінансів скоротило кількість територіальних органів Державної фінансової інспекції України. Тоді на базі 27 територіальних державних фінансових інспекцій було створено п'ять міжрегіональних територіальних органів Госаудитслужби, а саме - Північний офіс (Київ), Північно-східний офіс (Харків), Південний офіс (Одеса), Східний офіс (Дніпро), Західний офіс (Львів) .

Поділитися