23 квітня 2020 р. 11:50

Аудитори виявили в Таїровській громаді порушення на 62 мільйони

Аудитори виявили в Таїровській громаді порушення на 62 мільйони

Працівники Південного офісу Держаудитслужби завершили державний фінансовий аудит бюджету Таїровської селищної об’єднаної територіальної громади за період з 1 січня 2018 року по 31 грудня 2019 року.

Про це повідомили у пресслужбі Південного офісу.

Приводом для здійснення аудиту стало те, що бюджет Таїровської ОТГ на 2018 рік не був затверджений, про що повідомили ЗМІ. А причина, через яку не прийняли бюджет громади, – не було кворуму депутатського складу, депутати просто проігнорували низку засідань.

Аудитори виявили низку недоліків, порушень і додаткових резервів на суму понад 62 млн грн. 

Через брак контролю за укладанням договорів оренди землі, за виконанням їхніх умов бюджет ОТГ недоотримав 10,3 млн грн доходів. Понад те, під час обстежень аудитори встановили факт втрати двох земельних ділянок площею майже 2 га під час передачі їх з державної до комунальної власності селищної ради.

У пресслужбі зазначають, що на території ОТГ функціонує лише один дитячий садок, одна загальноосвітня школа, одна початкова та одна приватна, таким чином жителям великої громади бракує інфраструктурних об’єктів. Проте майже 32 млн грн не надійшло в бюджет ОТГ через неукладання зі всіма забудовниками договорів пайового внеску у створення і розвиток інженерно-транспортної інфраструктури.

Також аудитори звернули увагу на неналежну організацію роботи комунального підприємства «ЖКП «Таїрове». Такі дії комунальників призвели до незаконного та неефективного використання 6 млн грн. Зокрема, гроші були втрачені через завищення вартості ремонтних робіт, заохочувальні виплати керівнику, не передбачені контрактом та не погоджені селищним головою, а також через внесення до актів виконаних робіт витратних матеріалів за цінами, у рази вищими від фактичної їх вартості.

Через брак внутрішнього фінансового контролю та управлінсько-організаційні прорахунки неефективно використано 13,5 млн грн.

Селищна рада для КНП «Таїровський консультативно-діагностичний центр» придбала високовартісне медичне обладнання для довгострокового використання, яке виявилося неякісним та регулярно виходить із ладу (ультразвуковий апарат вартістю 2,6 млн грн).

Обладнання для шкільного харчоблоку вартістю майже 700 тис. грн за габаритами не можна занести у приміщення, для якого його придбали, тому воно не використовується.

Серед іншого, аудитори виявили порушення законодавства з оплати праці, які призвели до нецільового та неефективного використання бюджетних коштів на суму 1,2 млн грн.

За результатами державного фінансового аудиту органу місцевого самоврядування надано дев'ять пропозицій для розв’язання проблем і усунення недоліків у формуванні та реалізації бюджету громади.

Нагадаємо, що одеські аудитори під час ревізії Хлібодарського ВУЖКГ виявили порушень на суму майже 1,2 млн грн.

Нагадаємо, в березні голова Одеської обласної адміністрації Максим Куций підписав розпорядження про проведення планової перевірки дотримання комунального підприємства «Житлово-комунального підприємства «Таїрове» вимог ліцензійних умов.

Поділитися