29 грудня 2020 р. 10:58

АМКУ вимагає конкурсу для обрання орендаря підземних переходів біля одеського вокзалу

АМКУ вимагає конкурсу для обрання орендаря підземних переходів біля одеського вокзалу

Адміністративна колегія Південного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету визнала бездіяльність департаменту комунальної власності Одеської міської ради порушенням законодавства про захист економічної конкуренції.

Як пояснили у пресслужбі АМКУ, йдеться про непроведення конкурсу на право оренди нерухомого майна комунальної власності територіальної громади міста Одеси при зміні істотних умов договору оренди, що може призвести до недопущення конкуренції.

У відповідь на прохання ІзбірКому прокоментувати ситуацію, департамент комунальної власності запропонував надати письмовий запит.

Антимонопольники вимагають від департаменту припинити порушення, тобто провести конкурс для обрання орендаря підземних переходів №№ 1,2,3 загальною площею 250 квадратних метрів, що розташовані на Привокзальній площі.

Справа в тому, що ще в липні 2016 року ці переходи передали розпорядженням міського голови в оренду приватному підприємству "Аріанта", при цьому воно було єдиним бажаючим, тож конкурс на право оренди не проводився, після чого укладено договір оренди з ПП "Аріанта".

У лютому 2018 року та у травні 2019 року додатковими договорами між ПП "Аріанта" та департаментом комунальної власності Одеської міської ради (рішенням Одеської міської ради змінено істотні умови, а саме: подовжено термін дії договору (до 16 травня 2044 року), змінено площу об’єкту оренди (з 250 кв.м. до 371,8 кв.м) без оголошення конкурсу.

Відповідно до частини третьої статті 17 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" (в редакції на момент укладення відповідних додаткових договорів) після  закінчення  терміну  договору оренди орендар, який належним чином виконував свої обов'язки за договором, має переважне  право,  за  інших  рівних умов, на укладення договору оренди  на  новий  термін,  крім випадків,  якщо орендоване майно необхідне для потреб його власника.

Згідно зі статтею 10 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" (в редакції на момент укладення відповідних додаткових договорів) істотними умовами договору оренди є:

  • об'єкт оренди  (склад  і  вартість  майна  з  урахуванням  її індексації);
  • термін, на який укладається договір оренди;
  • орендна плата з урахуванням її індексації, тощо.

Кінцевим бенефіциаром підприємства "Аріанта" є Денис Заславський з Ізраїлю, а директором Денис Шпанчук він також є ще одним бенефіциаром ПП. 

Нагадаємо, у 2017 році деякі з цих переходів обладнали пандусами

Як повідомляв раніше ІзбірКом, підземний перехід на Дерибасівській здали за 26 тисяч гривень на місяць вихідцю з Криму, який в 2014 році робив заяви в підтримку окупації півострова.

Поділитися