15 жовтня 2020 р. 14:19

АМКУ рекомендував одеським виноробам не видавати свої напої за французькі

АМКУ рекомендував одеським виноробам не видавати свої напої за французькі

Антимонопольний комітет України вважає, що ПрАТ «Одеський коньячний завод» поширюється на етикетках своєї продукції позначки, які можуть бути сприйнятими споживачами як інформація про іноземне походження напоїв.

На думку антимонопольників, позначки містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді поширення неправдивої інформації, що вводить в оману споживачів. 

Мова про вироби підприємства «Шампанське України з назвами «Grande France» (Гранде Франсе) брют», «Шампанське України «Grande France» напівсухе», «Шампанське України напівсолодке», «Напій винний ігристий з фруктово-ягідним екстрактом рожевий «Гранде Франсе Розе».

Зазначені напої виготовлені на території України та до їх складу не входять виноматеріали французького походження. Єдине, що їх пов’язує із Францією – використання при виробництві дріжджів, які селектовані Інститутом Енології Шампані на виноградниках Франції.

Сукупність текстової та графічної інформації, розміщеної на етикетках напоїв, може викликати у споживача враження про те, що зазначена продукція має відношення до Республіки Франція. Виходячи з цього, дії ПрАТ «Одеський коньячний завод» містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченого статтею 15 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції».

Нагадаємо, Південне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України встановило, що один із виробників на території санітарно-гігієнічних засобів з антибактеріальним ефектом на основі спирту для санітарно-гігієнічної обробки рук, поверхонь та приміщень в Одесі з травня 2020 року розміщувало на етикетках продукції відповідні написи «STOPCOVID», «Знищує 99,9% мікробів», «Kills germs in 15 seconds».

В липні Південне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України виявило, що ТОВ «Сан Клін ІНТ», що виробляє в Одесі та продає санітарно-гігієнічні (дезінфікуючі) засоби, написало на етикетках своєї продукції, що та знищує 99,9% найбільш розповсюджених небезпечних бактерій.

Поділитися