04 вересня 2017 р. 18:24

Одеський аеропорт має хорошу перспективу, - міністр інфраструктури

Зараз компанія виконує рейс Доха-Київ-Доха сім разів на тиждень

Національна авіакомпанія Катару Qatar Airways з 28 серпня почала здійснювати рейси з України. На фоні скандальної відмови від заходу на український ринок ірландського перевізника Ryanair, прихід катарців з боку влади позиціонуються як однозначна перемога, впевнений міністр інфраструктури України. 

Відповідно до публічних заяв представників Qatar Airways та міністерства, не виключене відкриття нових напрямків в Україну, збільшення пасажиропотоку за рахунок запуску перельотів двічі на день. Зараз компанія виконує рейс Доха-Київ-Доха сім разів на тиждень.

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян розповів VoxConnector про те, що означає для України прихід катарського авіаперевізника і подальші плани міністерства в роботі з іноземними інвесторами.

"Стрілка компасу" міністерства інфраструктури дивиться в бік світових компаній. Я неодноразово наголошував, і це принципово, що ми орієнтуємося на компанії-світові лідери в різних галузях транспорту. Саме ті, які задають напрямок розвитку світової транспортної та логістичної інфраструктури, мають бути в Україні. Ми маємо розуміти, що діяльність компаній давно не обмежується однією окремою сферою. Якщо ми говоримо про світових портових операторів, то це не тільки нова філософія ведення бізнесу в Україні, розвиток потужностей терміналів, застосування новітніх технологій, переведення оперування в автоматичний режим, а й залучення додаткового вантажу, боротьба за міжнародні транспорті потоки, як результат – зміцнення позицій України у чорноморському басейні та нарощування Україною економічних та політичних м'язів. Тобто, прихід світового лідера запускає цілий ланцюжок процесів, які зрештою виводять Україну на новий щабель розвитку. Це не реформа step by step, це – можливість перестрибнути прірву", - зазначив посадовець.

Тому захід таких компаній як Qatar Airways, Ryanair, Hutchison ports, DP World, General Electric – це, на думку міністра, не тільки динамічний розвиток транспортних секторів, а й великий здобуток для України в цілому.

"Що стосується безпосередньо Qatar Airways, то це авіакомпанія номер один у світі за рівнем сервісу і безпеки. Це – маркер для багатьох інших міжнародних учасників ринку, в тому числі й у сегменті лоукост перевезень, що в Україні можна і треба працювати. Щодо ситуації з Ryanair, будемо відвертими: Ryanair міг полетіти з України вже цієї осені. Міністерство доклало для цього всі можливі і неможливі зусилля. Але здолати монополію та корупцію, які зрощувалися роками, не так просто. Просто шкода, що через диктатуру декількох людей, які звикли "качати свої права" на ринку, Україна і українці втрачають час і гроші. Так, угоду з Ryanair не вдалося підписати з першої спроби, але буде друга і наступні, якщо це буде потрібно. Бо Ryanair – це не тільки найбільший і найдешевший лоукост перевізник Європи, це – зовсім інша картинка внутрішніх і зовнішніх авіаперевезень в Україні за три-п’ять-десять років. І боротьба йде саме за це. Прем'єр-міністр України висловився однозначно: переговори з Ryanair мають бути поновлені, а угоду підписано. Поки я бачу симуляцію переговорного процесу і затягування часу. Але Ryanair буде в Україні, вірю, що вже наступного року. Бо часи, коли "хто був ніким, той стане всім" і диктуватиме всім, як жити і куди та як літати, минули. Тільки розвиток ринку, чесна конкуренція – дорога для України в розвинений світ. У багатьох аеропортів України дуже непогані перспективи розвитку", - вважає Володимир Омелян.

Динамічно, за його оцінкою, розвивається аеропорт Львову, мають хороші перспективи аеропорти Одеси, Харкова, Рівного, Вінниці, Запоріжжя, Житомира і навіть Чернівців, звідки, як виявилося, переліт до Венеції триває близько години.

"Так, кожен аеропорт має свої проблеми і потреби, але кожне запитання має свою відповідь. Хотілося б, щоб лоукост авіакомпанії були присутні саме в регіонах, це стало б стимулом для розвитку туризму в Україні, а також дало б нашим громадянам можливість вільно подорожувати світом. Бюджетні авіакомпанії уже потроху літають із регіональних аеропортів, і це лише початок. Цього року станом на серпень ми маємо зростання пасажиропотоку уже понад 30% у порівнянні з цифрами минулого року. Тобто, ринок розвивається стрімко і незабаром настане момент, коли саме ринок диктуватиме свої правила, а не гратиме за чужими", - зауважив посадовець.

Авіакомпанія Qatar Airways визнана найкращою авіакомпанією світу 2015 року, другою в рейтингу – у 2016 році, згідно світового рейтингу Скайтрекс.

Володіє 200 літаками, здійснює рейси до більш ніж 150 міст світу.

За даними Мінінфраструктури, з Києва компанія здійснюватиме 7 рейсів Доха-Київ-Доха на тиждень зі зручними стиковками до Китаю, Індії, Сінгапуру, Шрі-Ланки, Африки, Австралії та Нової Зеландії.

Компанію очікували в Україні ще у 2013 році, проте лише зараз, відзначаючи позитивну динаміку розвитку пасажирських перевезень і відкритість процедур отримання дозволів, компанія вирішила здійснювати рейси.

У жовтні 2016 року в Катарі делегація Міністерства інфраструктури України разом з Державіаслужбою провела переговори, за результатами яких сторони досягли згоди щодо скасування лімітованих частот на повітряні лінії не тільки з Києва, а з усіх міст України. Тобто, можливо, компанія збільшить кількість вже існуючих рейсів та розгляне можливість відкриття рейсів з інших міст України.

Видання ІзбірКом входить до числа партнерів проекту VoxConnector. Матеріали отримані редакцією на правах ексклюзивності.

Поділитися