27 жовтня 2017 р. 10:22

Міністр соціальної політики вважає, що підвищення пенсій не прискорить зростання цін

Міністр соціальної політики вважає, що підвищення пенсій не прискорить зростання цін

Пенсійна реформа передбачає низку змін

Після перерахунку середній розмір пенсії зросте на 559,78 грн. І це не вплине на інфляцію.

Таку думку висловив міністр соціальної політики Андрій Рева. З 1 жовтня 2017 року всі раніше призначені пенсії перераховані та осучаснені за єдиними правилами.

Перерахунок пенсій автоматизований, за матеріалами пенсійних справ. Він відбувся без звернень пенсіонерів.

Із загальної кількості пенсіонерів 11,7 млн осіб розмір пенсії підвищено 10,5 млн осіб. Це 90% від загальної чисельності пенсіонерів.

Середній розмір пенсії після перерахунку зростає на 559,78 грн: з 1тисячі 886,78 гривень до 2 тисяч 446,56 гривень.

Пенсійна реформа передбачає низку змін.

Скасування обмеження виплати пенсій для пенсіонерів, які працюють. Пенсіонер, який заробив собі пенсію, з 1 жовтня 2017, може продовжувати працювати і отримувати пенсію в повному обсязі, без зменшення на 15%.

Запровадження постійної, щорічної індексації (перерахунку) пенсій. Щорічна індексація пенсій з 2021 року відбуватиметься шляхом збільшення (перерахунку) середньої зарплати, з якої обчислено пенсію, на 50% зростання середньої зарплати за 3 попередні роки та на 50% зростання індексу споживчих цін за попередній рік.

Це забезпечить щорічний перерахунок пенсій для "старих" пенсіонерів. Розмір пенсій не залежатиме від рішень політиків.

Починаючи з 2018 року посилюється роль страхового стажу для визначення права на пенсію. Ми не підвищуємо пенсійний вік, а залишаємо право для тих, хто сумлінно працював і набув необхідного страхового стажу вийти на пенсію при досягненні 60 років. При цьому посилюються страхові основи системи, встановлюються  більші вимоги щодо страхового стажу і закріплюється можливість з січня 2018 року виходити на пенсію тим, хто відпрацював та сплачував внески 25 і більше років.

Позбавлення солідарної пенсійної системи від невластивих видатків. Для зменшення, а в перспективі ліквідації дефіциту коштів Пенсійного фонду, всі  невластиві видатки системи передаються до державного бюджету. Ми створюємо страхову пенсійну систему.

І основне. Підвищення пенсій, яке ми здійснюємо з жовтня 2017 року, не носить інфляційний характер і не може призвести до підвищення цін.

Прийнята у жовтні 2017 року пенсійна реформа є лише першим кроком на шляху соціальної справедливості, фінансової збалансованості та стійкості пенсійної системи.

Україна потребує розвитку ринку праці, зменшення тіньової зайнятості і корупції, зростання мотивації трудового потенціалу до участі у соціальному в тому числі і пенсійному страхуванні.

Поділитися