22 лютого 2022 р. 13:40

В Ізмаїлі планують витратити мільйон на регулювання чисельності безпритульних тварин

В Ізмаїлі планують витратити мільйон на регулювання чисельності безпритульних тварин

Зустріч адміністрації міста із представниками місцевих зоозахисних організацій відбулася 21 лютого у малій залі виконкому Ізмаїльської ради

Під час неї мер Ізмаїла Андрій Абрамченко розповів про можливість виділити з міського бюджету 1 мільйон гривень на вирішення проблеми безпритульних собак, передає кореспондентка ІзбірКома.

Кошти пропонують розподілити порівну між трьома громадськими організаціями із захисту тварин – «Котопес», «Чотири лапки» та «Міка». В цілому за мільйон гривень планується простерилізувати 500 безпритульних собак. В першу чергу волонтери сумісними зусиллями із комунальниками будуть відловлювати задля цієї мети крупних та агресивних чотирилапих. 

Розпорядником бюджетних коштів буде міське Управління житлово-комунального господарства. Його співробітники допоможуть волонтерам із вирішенням поточних організаційних питань. Представники волонтерських організацій відповідатимуть за підбір ветеринарної клініки, контролюватимуть стан тварин після проведення операції, організовуватимуть перетримку.

Питання виділення мільйона на реалізацію річної програми, ініційованої виконкомом, винесуть на розгляд депутатів Ізмаїльської міської ради, засідання якої відбудеться 4 березня.

Міський очільник Андрій Абрамченко нагадав присутнім, що спроба вирішити проблему гуманного регулювання чисельності безпритульних тварин в Ізмаїлі шляхом проведення відповідного тендеру виявилася невдалою. 

«На жаль, компанія, яка перемогла в аукціоні минулого року, так і не з’явилася. Причину цього мені важко назвати. Можливо, у нас зависокі вимоги до надання послуг. Ситуація склалася вкрай складна. Починаючи з нового року зафіксовані випадки нападів собак на містян. Захисники тварин називають це по-своєму. Їхні опоненти мають свою точку зору на цю проблему», - пояснив Андрій Абрамченко.

Нагадаємо, у 2019 році та у 2021 році Ізмаїл також планував витратити по мільйону гривень на стерилізацію безпритульних собак. Однак реалізувати ідею не вдалося через відсутність інтересу з боку потенційних виконувачів робіт. Тим не менш якісь кроки у цьому напрямку все ж таки вдалося зробити зусиллями ТОВ «Чотири лапи - Україна». Впродовж трьох тижнів, які команда організації провела в Ізмаїлі, їм вдалося простерилізувати 201 тварину. Міська влада зі свого боку забезпечила приїжджих волонтерів житлом та харчуванням протягом їхньої роботи в Ізмаїлі. 

В Одесі між тим постійна комісія з питань екології, запобігання надзвичайним ситуаціям та ліквідації їх наслідків, зв’язку та інформаційних технологій розкритикувала проєкт міської цільової програми охорони тваринного світу та регулювання чисельності безпритульних тварин в Одесі на 2022-2027 роки та повідомила, що не буде підтримувати ухвалення цієї програми на пленарному засіданні сесії міської ради.

Поділитися