06 листопада 2022 р. 12:32

Росія спричинила екології України шкоди на понад трильйон - Рахункова палата

Фото: ілюстративне

(Фото: ілюстративне)

Оперативний штаб з фіксації екозлочинів російської федерації, внаслідок дій країни-терориста довкіллю України вже завдали збитків на суму понад 1 трильйон 350 мільярдів гривень.

Про це повідомили у пресслужбі Рахункової палати України.

Втім там наголошують, що за даними екологів, навіть ця сума не відображає справжнього обсягу нанесеної шкоди.

"Щодня через лісові пожежі, від горіння нафтопродуктів і загоряння промислових об’єктів у повітря потрапляють небезпечні речовини. З початку війни кількість таких викидів перевищила ▪️67 млн тонн. Для порівняння: у 2021 та 2020 роках вони складали лише 2,2 млн тон на рік", - наголошують в Рахунковій палаті.

Загалом в Україні вже постраждало 3 мільйони гектарів лісів, а це майже третина лісового фонду держави. Деякі з них - втрачені назавжди.

"росія перетворила наші родючі чорноземи в найбільш забруднені вибухівкою землі у світі.Близько третини території України потребуватиме розмінування, на що знадобиться щонайменше 10 років", - зазначають експерти.

Між тим Громадська спілка "Всеукраїнська Аграрна Рада" за підтримки програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) розробили інтерактивну мапу руйнувань агросектору - доказову базу даних, яка підтверджує скоєні злочини російської федерації проти агросектору України.

Раніше Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України" повідомила, що у рамках глобальної ініціативи "Трибунал для Путіна" впродовж жовтня 2022 року задокументувала сім нових епізодів воєнних злочинів рф.

Таким чином, за даними організації, загалом їхня загальна кількість складає 244 проти 237 станом на вересень.

У вересні протягом двох днів до офісу Національного парку "Тузлівські лимани" доходила різна інформація від місцевих мешканців та природоохоронника Нацпарку, що на лиманах Бурнас та Солоний знаходять багато загиблих птахів.  Однією з версій щодо причин загибелі птахів є хімічне забруднення акваторії лиману Бурнас важкими металами та іншими побічними хімічними сполуками, уключаючи ракетне пальне, як наслідки рашистського бомбардування зони лиману Бурнас, особливо на початку війни.

Раніше стало відомо, що озера Зайцева, розташовані на території Національного природного парку "Тузлівські лимани" - унікальна система дрібних внутрішніх озер біля піщаного пересипу в низов'ях лиману Алібей на межі з лиманом Шагані та Карачаус, висохли через нестачу води з Дунаю.

Між тим прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури Одеської обласної прокуратури вважають масову загибель дельфінів у Чорному морі внаслідок збройної агресії рф проти України - екоцидом.

Прокуратура звернулася по міжнародну правову допомогу до Республіки Болгарія, Турецької Республіки та Румунії задля встановлення аналогічних випадків загибелі дельфінів.

Поділитися