20 серпня 2022 р. 20:20

Порятунок Катлабуху і Китаю: рівень води в озерах Одещини поступово зростає

Порятунок Катлабуху і Китаю: рівень води в озерах Одещини поступово зростає

За місяць, що минув від початку примусового наповнення двох озер на півдні Одеської області - Катлабуху і Китаю - дунайською водою, рівень води в обох водоймах суттєво підвищився. Про це повідомив заступник голови Ізмаїльської РВА Сергій Проданов.

За його інформацією, спеціалісти Ізмаїльської РВА здійснюють добовий контроль за підприємствами-балансоутримувачами насосних станцій - Кофа та Головною насосною станцією Суворовських зрошувальних систем. За даними Дунайської гідрометеорологічної обсерваторіі, рівень води поступово підвищується: в озеро Китай за добу закачується 300 тисяч кубічних метрів води, а в Катлабух - 600 тисяч кубометрів за добу.

«Ця робота не вирішить повністю проблему наповнення озер Китай та Катлабух, однак значно покращить екологічну ситуацію. Після завершення цього етапу по закачуванню Ізмаїльська районна військова адміністрація здійснить аналіз та підсумує результати робіт по наповненню озер водою», – прокоментував заступник голови Ізмаїльської районної військової адміністрації.

Нагадаємо, що закачування річкової води в обидва озера відбувається згідно з розпорядженням начальника Одеської обласної військової адміністрації Максима Марченка. У такий спосіб озера на півдні Одещини рятують від катастрофічного висихання: до поччатку робіт рівень води в озері Китай становив 33-34 см, а в озері Катлабух — 86 см. 

Озера Катлабух і Китай розташовані на території Ізмаїльського району, обидва функціонують у режимі водосховища. Водойми є джерелами меліорації і мають вирішальне значення для живлення сільгоспугідь та ведення господарської діяльності місцевих жителів.

Раніше комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Одеської ОВА вирішила за необхідне виділити кошти з екологічного фонду для фінансування примусового поповнення водою озер Катлабух та Китай.

Поділитися