07 вересня 2022 р. 11:37

Одеські прокурори вважають загибель дельфінів в Чорному морі екоцидом

Фото: Одеська обласна прокуратура

(Фото: Одеська обласна прокуратура)

Прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури Одеської обласної прокуратури вважають масову загибель дельфінів у Чорному морі внаслідок збройної агресії рф проти України - екоцидом.

Про це повідомили у пресслужбі Одеської обласної прокуратури. 

Там зазначили, що з початку повномасштабного вторгнення рф на пляжах Одещини виявляють велику кількість загиблих морських ссавців. Ймовірною причиною цього є використання суднами країни-агресора гідролокаторів (сонарів) на підводних та надводних човнах, що створюють потужні звуки, які негативно впливають на здоров’я тварин.

Наразі, експерти провели огляди та розтини китоподібних – морських свиней і звичайних дельфінів (білобочок), знайдених мертвими на узбережжях області.

Відібрані зразки органів та тканин спрямують до Падуанського університету (Італія), де експерти їх дослідять. Окремо для дослідження структур внутрішнього вуха ссавців, відповідні зразки передадуть Ганноверському університету (Німеччина).

Також прокуратура звернулася по міжнародну правову допомогу до Республіки Болгарія, Турецької Республіки та Румунії задля встановлення аналогічних випадків загибелі дельфінів.

У здійсненні досудового розслідування сприяють представники Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена, Науково-дослідної установи "Український науковий центр екології моря", НПП "Тузловські лимани" та ветеринарні лікарі.

Про масову загибель дельфінів раніше неодноразово повідомляли екологи. Так, спеціалісти у липні зазначали, що загальна кількість загиблих дельфінів трьох видів у Чорному морі через військові дії становить за найнижчими оцінками щонайменше 5 тисяч особин за період війни 2022 року.

Тоді ж представники Одеської обласної організації ВГО "Комітет виборців України" в рамках глобальної ініціативи "Трибунал для путіна" зафіксували 33 епізоди ймовірно скоєних воєнних злочинів рф на Чорному морі. 

Поділитися