24 січня 2022 р. 16:59

Одеська міська рада не знає, як взяти на баланс дамбу Хаджибейського лиману

Одеська міська рада не знає, як взяти на баланс дамбу Хаджибейського лиману

Одеській міській раді запропонували взяти на баланс дамбу Хаджибейського лиману, проте поки що в муніципалітеті не розуміють, як саме це зробити.

 Про це під час апаратної наради в Одеській міській раді 24 січня повідомив міській голова Геннадій Труханов

 За його словами, відсутність у дамби затвердженого статусу ускладнює її ремонт. Мер доручив з'ясувати, як це зробити правильно з юридичної точки зору.

Як пояснила директорка юридичного департаменту Одеської міської ради Інна Поповська, наразі прокуратура вимагає визнати дамбу безхазяйним майном, хоча, на її переконання, така споруда апріорі не може бути безхозяйним майном за Цивільним кодексом.

"Тож нам було б краще, щоб її передали нам з державної власності, але якщо суд вирішить, що це безхазяйне майно, то будемо приймати як безхазяйне", - зазначила вона. 

Ускладнюється ситуація також тим, що дорожнє покриття на дамбі знаходиться на балансі "Укравтодору". 

Нагадаємо,  під час апаратної наради в муніципалітеті 20 грудня 2020 року Геннадій Труханов повідомив, що першочерговi заходи з капiтального ремонту та стабiлiзацiї стану аварiйних дiлянок дамби Хаджибейського лиману оплачуватимуться з державного бюджету.  

Зазначимо, що відповідний тендер управління капітального будівництва Одеської міської ради провело ще 9 грудня, і наразі на укладання угоди очікує товариство з обмеженою відповідальністю "Ростдорстрой", яке погодилося працювати за 26 мільйонів 760 тисяч гривень. Компанія повинна завершити роботу до 31 грудня 2022 року.

Понад рік тому Одеський міський голова доручив профільним управлінням розглянути всі наявні у них ранні проєкти реконструкції дамби Хаджибейського лиману на той випадок, якщо муніципалітету не вдасться домогтися відповіді від уряду з приводу ремонту споруди.

Штормовий вітер, що накрив Одесу 24 лютого 2020 року, сильно пошкодив дамбу Хабжибейського лиману, і, при досить серйозних і тривалих навантаженнях, до числа яких належить штормовий вітер і сильне хвилювання вод лиману, існує величезна ймовірність того, що дамба не витримає.

Нагадаємо також, що у 2016 році Управління капітального будівництва Одеської міськради за результатами тендеру замовило ТОВ "Будівельна компанія "Промбудсервіс" капітальний ремонт дамби Хаджибейського лиману за 39 мільйонів 399 тисяч 843,5 гривень. Проте вже в липні 2018 року з'ясувалося, що дамба Хаджибейського лиману знову потребує ремонту.

 

Поділитися