03 серпня 2022 р. 10:44

На Одещині планують створити центр реабілітації дельфінів, вилучених з дельфінаріїв

На Одещині планують створити центр реабілітації дельфінів, вилучених з дельфінаріїв

Керівниця національного природного парку "Тузлівські лимани" Ірина Вихристюк та начальник Департаменту природно-заповідного фонду та земельних відносин Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України Едуард Арустамян обговорили можливість створення Центру для реабілітації дельфінів перед випуском у Чорне море.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив еколог Іван Русєв, який зазначив, що йдеться зокрема й про реадаптацію дельфінів, вилучених через суди з дельфінаріїв.

За словами Івана Русєва, також керівник департаменту підтримав ідею керівництва парку щодо створення великого по площі морського резервату у Чорному морі для відтворення популяцій трьох видів дельфінів.

"Зараз є реальна підтримка Міндовкілля і ми починаємо працювати над проєктом і шукати по світу небюджетні гроші на його створення. Слід сказати, що це перші кроки в розвитку нашого нацпарку, коли є порозуміння адміністрації нацпарку та керівництва Департаменту. До цього були тільки дахування чиновниками браконьєрів різного формату і нам доводилося боротися не лише з браконьєрами, а ще і з їх дахувальниками. А зараз, такою платформою підтримки, в нас, разом, а також за підтримки прогресивних громад Одеській області, вийде завершити і створіння в Одеській області ще двох національних природних парків, про що я раніше писав -"Тарутинський степ" та "Придунайська Бессарабія". Було ще багато тем обговорено по важливим напрямам збереження, моніторингу, розширення та створення нових об'єктів природно-заповідного фонду, як складової угоди в рамка Європейської Асоціації", - наголосив Іван Русєв. 

29 липня на узбережжя Національного природного парку "Тузлівські лимани" море вчергове винесло мертвих дельфінів - азовку і білобочку, а на одеській пляж - ще одну білобочку.

За інформацією Івана Русєва, загальна кількість загиблих дельфінів трьох видів у Чорному морі через військові дії становить за найнижчими оцінками щонайменше 5 тисяч особин за період війни 2022 року.

Раніше, 15 липня, море винесло на узбережжя Національного природного парку "Тузлівські лимани" двох дельфінів-азовок. Станом на травень 2022 року Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України з початку війни зафіксувало вже 201 злочин військ російської федерації проти довкілля України, 11 з яких в Одеській області.

Загиблих від дій російського флоту дельфінів знаходили навіть у Болгарії.

Поділитися