06 вересня 2022 р. 13:30

На Одещині пересохли унікальні озера

Фото: Іван Русєв

(Фото: Іван Русєв)

Озера Зайцева, розташовані на території Національного природного парку "Тузлівські лимани" - унікальна система дрібних внутрішніх озер біля піщаного пересипу в низов'ях лиману Алібей на межі з лиманом Шагані та Карачаус, висохли через нестачу води з Дунаю.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив співробітник Нацпарку Іван Русєв

Він наголосив, що йдеться про місця біля піщаного пересипу, під місцевою назвою "Балатон", які заповідними озерами академіка Ювеналія Зайцева назвала науково-технічна рада НПП "Тузлівські лимани".

За словами Івана Русєва, пересихання озер відбулося від того, що в цьому році вода в лимани і в озера майже не поступає ззовні. Зокрема не було і стоку прісної води малими річками в лимани. До того ж, в цьому році рівень води в річки Дунай вкрай низький за останні десятиріччя і тому вода в лимани Джантшейський та Малий Сасик теж не поступає з Дунаю і не поповнює озера. Також пересиханню сприяла відсутність водообміну між Чорним морем та Тузлівськіми лиманами.

ФОТО: Іван Русєв

Екологічна ситуація в Одеській області цього року оцінюється експертами як важка. Наприклад, через посуху, яка спостерігається на території Одеської області цього літа аномально обміліло озеро Кагул в Ізмаїльському районі Одеської області. 

Втім, за липень, від початку примусового наповнення двох озер на півдні Одеської області - Катлабуху і Китаю - дунайською водою, рівень води в обох водоймах суттєво підвищився.

У вересні 2019 року президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким оголосив заказниками загальнодержавного значення два озера на Одещині. Це були озера "Картал" та "Кагул", розташовані в тоді ще Ренійському районі Одеської області.

Поділитися