19 травня 2022 р. 12:03

Можливий витік сірководню через обстріли "Азовсталі", не зашкодить Чорному морю, - експерт

ФОТО: Маріупольська міська рада

(ФОТО: Маріупольська міська рада)

Витік концентрованого сірководню, який може статися через бомбардування рашистами території заводу "Азовсталь" в Маріуполі, дійсно загрожує життю в Азовському морі, проте не небезпечний для фауни у Чорному.

Таку думку ІзбірКому висловив еколог та колишній директор Національного парку "Тузловські лимани" Іван Русєв

"Вважаю, що це дійсно загроза Азову, але не Чорному морю. Оскільки тут майже 2 тисячі метрів глибини сірководню вже є. Може бути спочатку масштабний замор риби в Азові... але Чорному морю загроза малоймовірна", - зазначив він.

18 травня мер Маріуполя Вадим Бойченко заявив про необхідність негайного допуску на "Азовсталь" міжнародних експертів та ООН для вивчення ситуації та попередження екологічної катастрофи світового рівня.

За його словами, є загроза повного вимирання Азовського моря, тому що бомбардування "Азовсталі" могло пошкодити технічну споруду, яка стримує десятки тисяч тонн концентрованого розчину сірководню. 

ФОТО: Маріупольська міська рада

Зазначимо, що Чорне море відрізняється дуже цікавою структурою. Справа в тому, що товща води в ньому ділиться на кілька шарів, які не перемішуються між собою. Тонкий поверхневий шар моря більш прісний, він багатий киснем і органічними речовинами. Саме тут зосереджено все різноманіття чорноморської фауни. Але, починаючи з глибини 100 метрів, відбувається зниження кількості розчиненого кисню, і приблизно з глибини 200 метрів Чорне море являє собою токсичну сірководневу середу.

ФОТО: mapme.club

За однією з версій, сірководень утворюється на дні при гнитті органічних залишків. І з причини поганої циркуляції води накопичується там у великих кількостях. За іншою версією, сірководень виділяється з розломів земної кори на дні моря. 

Нагадаємо, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України з початку війни зафіксувало вже 201 злочин військ російської федерації проти довкілля України, 11 з яких в Одеській області.

На Одещині Міндовкілля звернуло увагу зокрема на кілька обстрілів мосту через Дністровський лиман. Також міністерство звернуло увагу на замінування деяких гирл річки Дунай стали небезпечними для рибальства та судноплавства. Морська охорона державної прикордонної служби України оголосила на цих територіях мінну небезпеку.

Також Чорне море не оминули обстріли кораблів

Більше про російське вторгнення у хроніці ІзбірКома

Поділитися