24 квітня 2021 р. 19:05

В 11 населених пунктах Одещини вода не відповідає санітарним нормам

В 11 населених пунктах Одещини вода не відповідає санітарним нормам

Одеський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров`я України провів дослідження води в м. Одеса та Одеській області за період з 15 квітня по 22 квітня 2021 р.

В Одесі було досліджено 25 проб питної води на санітарно-мікробіологічні показники та 25 проб питної води на санітарно-хімічні показники. Усі проби відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Що стосується Одеської області, то було досліджено 114 проб питної на санітарно-мікробіологічні і 83 проби на санітарно-хімічні показники. Із них не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» 18 проб (21.7%) по санітарно-хімічним показникам, а саме: міста Вилково, Арциз, Арцизський район (села Веселий Кут, Теплиця, Мирнопілля, Садове), смт.Сарата, Саратський район (села Долинка, Зоря, Мирнопілля, Світлодолинське).

Води поверхневих водойм 1-ї категорії, які використовуються як джерела питного водопостачання населення, а саме: р. Дністер в Біляївському районі, р. Дунай в Кілійському та Ренійському районах, озеро Ялпуг в Болградському районі, було проведено 187 досліджень води на вміст залишків хлорорганічних пестицидів. Усі досліджені проби води відповідали гігієнічним вимогам. 

Води поверхневих водойм 2-ї категорії, а саме: Хаджибейський лиман в Біляївському районі та Кучурганський лиман в Роздільнянському районі, було проведено 34 дослідження на вміст залишків хлорорганічних пестицидів. Усі досліджені проби води відповідали гігієнічним вимогам. 

Для вжиття відповідних заходів, інформації про всі виявлені нестандартні проби було направлено до міських, районних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області.

Нагадаємо, що з 1 січня вода для одеситів стала дорожчою. Наразі кубометр холодної води коштує 14,47 грн з ПДВ. Тариф на водовідведення - 12,25 грн з ПДВ. 

Нагадаємо також, що деякі з найглибших частин Чорного моря все ще реагують на зміни клімату, викликані останнім льодовиковим періодом, який офіційно закінчився майже 12 тисяч років тому.

Концентрація дрібнодисперсного пилу в повітрі Одеси перевищує гранично допустиму в середньому норму в шість разів.

Департамент екології та розвитку рекреаційних зон Одеської міської ради виявив перевищення гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин у атмосферному повітрі.

Поділитися