03 березня 2021 р. 09:44

У Вилково через борг в 7 тисяч гривень зупинилися очисні станції, побудовані за 4 мільйони євро

У Вилково через борг в 7 тисяч гривень зупинилися очисні станції, побудовані за 4 мільйони євро

Насоси нових каналізаційних станцій в Вилково вимкнули через борги «Міськводоканалу» за електроенергію, тож відходи, які ці станції мали перекачувати в підземний резервуар почали витікати на вулиці. 

Про це йдеться у сюжеті проєкту СПЕЦКОР.

Зазначимо, що ще у 2019 році ІзбірКом спробував з'ясувати, чому витрачені на сучасну каналізацію грантові кошти ніяк не поліпшили ситуацію з очищенням стічних вод в курортному місті Вилкове Одеської області.

У водоканалі журналістам порекомендували звернутись до міської ради, яка ніби має виділи гроші на погашення боргу за електроенергію 7 тисяч гривень, а міський голова стверджує, що міськводоканал просто має заплатити, а міськрада не має важелів впливу на ситуацію. 

ВІДЕО: СПЕЦКОР | Новини 2+2

Кожні пів року в місто перевіряти системи приїжджають експерти із Європейського союзу, адже у 2013 році на проєкт «Інвентаризація, оцінка та зменшення впливу антропогенних джерел забруднення в Нижньодунайському регіоні України, Румунії і Республіки Молдова» (MIS ETC CODE 995) ЄС для Вилкового виділив близько 4,4 мільйони євро.

Проте, роботи були завершені лише у грудні 2017 року. Крім того, вся система споруд, разом із електронним моніторингом, була передана в управління КП «Вилківський міськводоканал» міської ради. Втім, будівельно-монтажні роботи системи вакуумних трубопроводів проводилися до 21 травня 2018 року. При цьому «практично» система вакуумної каналізації заробила 24 листопада 2017 року.

Втім, містяни не поспішали приєднуватись до нової каналізації.

Нагадаємо, що у квітні 2019 року Приморський суд Одеси дозволив слідчим доступ до документів, що стосуються реконструкції каналізаційних очисних споруд міста Вилкове Одеської області.

Правоохоронці підозрювали в змові і махінаціях з метою заволодіння бюджетними коштами посадових осіб замовника - департаменту екології та природних ресурсів Одеської ОДА, підрядника - ТОВ «Полімерконструкція ЛТД» та технагляд в особі держпідприємства «Одеська об'єднана дирекція будівництва водогосподарських суб'єктів».

У 2018 році "Міськводоканал" Вілково вже погрожували відімкнути від електроенергії. Тоді проблему вирішили перерахувавши підприємству більше 74 тисяч гривень. 

Поділитися