17 червня 2021 р. 14:09

Токсична бактерія розфарбувала воду біля узбережжя Чорного моря в оливковий колір

Токсична бактерія розфарбувала воду біля узбережжя Чорного моря в оливковий колір

Сильні опади, що вирували Одесою останні кілька днів, змили в море багато ґрунту, що, разом із теплою водою, призвело до розвитку у воді солоноватоводної цианобактерії Aphanizomenon flos-aquae.    

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook співробітниця Українського наукового центру екології моря Галина Теренько.

За її словами, ця мікроводоросль потенційно токсична, бо є носієм нейротоксинів. Екологиня зазначила, що раніше "цвітіння" A. flos-aquae спостерігали в травні 2015 року. Тоді вид розвивався в масі разом з іншою ціанобактерією Nodularia spumigena.

"Доречі, з минулого "зеленого" припливу у 2019 році минуло 2 роки і наші прохання про придбання обладнання для виявлення токсинів у пробах морської води так і не були підтримані жодним керівником жодного підрозділу", - зазначила вона.

Нагадаємо, у зв`язку зі зливовими опадами, які пройшли в Одесі 12-13 червня, велика кількість поверхневих вод потрапила в акваторію міських пляжів.

Одеський міський голова Геннадій Труханов доручив своєму заступнику Дмитру Жеману разом із представниками підприємств "Одеські електромережі" та "Інфоксводоканал" перевірити трансформаторні підстанції в місті.

"Частіше природа почала приносити нам сюрпризи. Тому потрібно обстежити та укріпити наші електричні підстанції, щоб їх не підтоплювало. Забезпечити нормальний водовідвід. Їх треба захистити - і зверху, й знизу", - сказав Геннадій Труханов.

Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій звернулась до Державної служби з надзвичайних ситуацій України з проханням виділити співробітників для проведення перевірок пожежної безпеки в Одеській області.

Зазначимо, пожежа на прогулянковому катері, пришвартованому біля причалу у Білгороді-Дністровському, почалася 7 червня після дев'ятої години ранку. Через займання постраждала людина.  

В ніч з 5 на 6 червня в гуртожитку національного медичного університету на вулиці Маршала Малиновського в Одесі сталося займання.

Судді Малиновського районного суду Одеси допитали на засіданні 3 червня одного з потерпілих, Ігоря Трофимчука, чий син Кирило загинув у пожежі на Троїцькій. Хлопець навчався на 2-му курсі коледжу і, коли почалася пожежа, був на п'ятому поверсі. Він загинув, задихнувшись чадним газом.

Поділитися