22 липня 2021 р. 13:42

Одеса накопичила 300 кілограмів досі не утилізованої ртуті

Одеса накопичила 300 кілограмів досі не утилізованої ртуті

Питання щодо утилізації ртуті, що накопичилася в місті, було порушено віцемеркою Світланою Бедрегою під час засідання виконкому. 

Заступниця міського голови поцікавилася в представниці департаменту екології та розвитку рекреаційних зон Валентини Дацюк, чи внесено до проєкту відповідного рішення міськради питання щодо утилізації ртуті. В ході обговорення питання з'ясувалося, що протягом останніх років фахівці Головного управління ДСНС зібрали близько 300 кілограмів ртуті в місті. Цей обсяг був отриманий не від промисловості, а шляхом збору в громадян та на території міста. Представник ДСНС заявив, що служба провела демеркурізацію цієї ртуті та передала до спеціалізованої лабораторії. Наступний крок - вивезення на утилізацію. І, на думку Світлани Бедреги, міська влада, яка зацікавлена у цьому, може виділити відповідні кошти за рахунок екологічного фонду.

Однак, як заявила Валентина Дацюк, виникли проблеми, по-перше, з отриманням відповідного переліку ртутних відходів від ДСНС, по-друге, з визначенням підприємства з утилізації. Без зазначених даних неможливо зробити розрахунок вартості відповідних послуг.

До речі, раніше подібні відходи з усієї України звозили на підприємство у Горлівці, яка зараз знаходиться на окупованій території. 

Після дискусії виконком вирішив дати доручення профільному департаменту допрацювати відповідне рішення, щоб на одній з сесій депутати могли прийняти рішення щодо виділення відповідних коштів. 

Нагадаємо, 5-6 червня в парку Шевченка проходив Другий міжнародний екофестиваль, де можна було послухати лекції та побувати на майстер-класах, пов'язаних з екологією, а також здати різні відходи на переробку чи утилізацію.

 Верховна Рада України 1 червня ухвалила закон, спрямований на зменшення обсягу використання в Україні пластикових пакетів, обмеження їх розповсюдження з метою поліпшення стану навколишнього природного середовища та благоустрою територій.

Центральна геофізична лабораторія імені Срезневського склала рейтинг найбільш забруднених міст за 2020 рік, в який увійшли два міста з Одеської області. 

Співробітники Державної екологічної інспекції оштрафували Вилківську міську об'єднану територіальну громаду на 1 мільйон гривень за сміттєзвалище. 

Насоси нових каналізаційних станцій в Вилково вимкнули через борги «Міськводоканалу» за електроенергію, тож відходи, які ці станції мали перекачувати в підземний резервуар почали витікати на вулиці. 

Засоби індивідуального захисту від коронавірусу не можна викидати просто так у смітник. Міністерство охорони здоров’я України опублікувало поради для громадян щодо утилізації масок та решти засобів захисту.

Поділитися