22 жовтня 2021 р. 09:43

Хмара від канарського вулкану протягом доби покине повітря над Україною, - Гідрометцентр

Хмара від канарського вулкану протягом доби покине повітря над Україною, - Гідрометцентр

Український гідрометеорологічний центр зазначає, що хмара SO2 (діоксид сірки), яка виділяється при вулканічних виверженнях, дійсно досягла України та Одеської області зокрема, проте небезпеки немає. 

Як зазначили в гідрометеорологічному центрі, перевищення концентрацій SO2 спостерігається не у приземному шарі атмосфери, а на значних висотах - 10-15 кілометрів.

"Відповідно, на повітря, яким ми з вами дихаємо - це не впливає значним чином. У випадку випадіння опадів - утворюється слабокислий дощ, який знову ж таки, за словами вчених, не становить суттєвої небезпеки для навколишнього середовища. До того ж, синоптична ситуація в Україні зараз є динамічною - повітряні маси доволі швидко переміщуватимуться територією нашої країни найближчими днями. І за прогнозами, протягом наступної доби маса повітря, що містить перевищені концентрації SO2 вже практично повністю покине територію України, відходячи у східному напрямку", - зазначили метеоорологи. 

Зазначимо, що про наявність великої хмари газу днями повідомили одразу кілька телеграм-каналів, зазначивши, що одеситам рекомендують утриматись від прогулянок.

Однак ректор "Одеського державного екологічного університету" Сергій Степаненко, в коментарі ІзбірКому, заперечив небезпеку цієї хмари.  

Також вчений оприлюднив на своїй сторінці у Facebook мапу просторового розподілу SO2 над Європою на 2 години ночі 21 жовтня від Європейської служби моніторингу навколишнього середовища.

Діоксид сірки при звичайних умовах являє собою безбарвний газ, з різким задушливим запахом. Він важчий від повітря більше ніж у два рази. При охолодженні до -10 градусів Цельсію діоксид сірки скраплюється в безбарвну прозору рідину, а під тиском 2,5 атм скраплюється при звичайній температурі. Тому його можна зберігати і транспортувати в сталевих балонах у рідкому стані. Випаровування рідкого SO2 супроводжується значним охолодженням (до —50 градусів Цельсію). 

Поділитися