30 жовтня 2021 р. 17:23

Екологічний моніторинг виявив хімікати, що отруюють Чорне море

Екологічний моніторинг виявив хімікати, що отруюють Чорне море

Проєкт «Європейський союз задля екологічного моніторингу Чорного моря» (EU4EMBLAS), що реалізується Програмою розвитку ООН, визначив перелік токсичних речовин, які забруднюють Чорне море.

Експерти проєкту зібрали зразки морської води, донних відкладень та біоти (риба, молюски) з 2016, 2017 і 2019 років та перевірили їх на наявність декількох тисяч органічних забруднювачів.

EU4EMBLAS виявив 17 забруднюючих речовин у воді, 75 – у біоті та 22 – у відкладеннях на дні моря. Вчені знайшли у воді особливо небезпечний пластифікатор – дибутилфталат (наразі він заборонений у виробництві дитячих товарів та косметики).

Проєкт запропонував включити всі ці хімічні речовини до національної програми моніторингу України як специфічні забруднювачі Чорного моря.

Морська вода: визначені 17 речовин, на вміст яких тепер постійно перевірятимуть море. Це:

  • 1 пластифікатор дибутил фталат, який отримав найвище значення за його ризиком для довкілля. Наразі він заборонений до використання в усіх іграшках та продуктах для дітей, а також у косметиці, включаючи лак для нігтів, оскільки він вважається канцерогенним, мутагенним та токсичним для репродуктивної системи; 

  • 3 речовини, які вже заборонені по всьому світу, включаючи гексахлорбіфеніл - ізоляційний матеріал та пентахлоробіфеніли - пестициди;

  • 6 канцерогенних поліароматичних вуглеводнів;

  • 1 антипірен - протипожежна речовина;

  • 1 антидепресант - карбамезепін;

  • 4 пестициди;

  • 1 стимулятор - кофеїн.

Молюски, риба і дельфіни: у тканинах виявлені 75 речовин:

  • гідрофобні речовини - антипірени та поліхлоровані біфеніли, останні з яких є високо токсичними промисловими хімікатами, які давно заборонені; 

  • метали, включаючи ртуть. Її концентрації перевищують екологічні стандарти у 60% проаналізованих проб; 

  • хлорорганічні пестициди - залишки ДДТ, гексахлоробензен;

  • діоксини та пов’язані з ним елементи; 

  • перфторовані сполуки, які використовуються для килимків, що відштовхують бруд, одягу, що відштовхує воду, в картонній упаковці, яка стримує жир, для натирання лих, вогнегасної піни тощо і є дуже токсичними для людини; 

  • і меншою мірою залишки пестицидів, фармацевтичних препаратів, косметики та продуктів їх розпаду. 

Донні відклади: виявлені 22 шкідливі речовини

Серед яких 8 металів, а також пластифікатори, поліароматичні вуглеводні, пестициди хлорпіріфос та ендотал, який використовується як гербіцид для наземних та водних рослин.

Міндовкілля вже працює над впровадженням постійного моніторингу морських вод України, до якого тепер включать і ці речовини, а наукові установи країни отримають логістичні і лабораторні можливості для їх визначення. 

За підтримки проєкту EU4EMBLAS буде закуплена частина необхідного лабораторного обладнання. А наступним кроком стане розробка програми заходів із зменшення їх концентрацій у морському середовищі України.

Нагадаємо, Південно-західний апеляційний господарський суд залишив без змін рішення Господарського суду Одеської області, який визнав танкер Delfi власністю Держави Україна.

Прокуратура Одеської області почала  розслідування можливої провини посадових осіб капітанії Одеського морського торговельного порту у аварії бункерувальника Delfi на одеському пляжі. 

Судно лежало біля берега з листопада 2019 по вересень 2020 року. В суді зараз слухається кілька справ з приводу цього інциденту, в тому числі про компенсацію за шкоду, нанесену довкіллю.

Поділитися