21 жовтня 2021 р. 11:08

Екологи заперечують наявність хмари смертельно небезпечного газу над Одесою

Екологи заперечують наявність хмари смертельно небезпечного газу над Одесою

Концентрація діоксиду сірки в атмосфері над Одесою не перевищує норми, а інформація про якусь хмару яка утворилася в повітрі над містом через виверження вулкану на острові Ла-Пальма - не відповідає дійсності. 

Про це ІзбірКому повідомив ректор "Одеського державного екологічного університету" Сергій Степаненко

"Ніякої хмари SO2 (діоксиду сірки, - ред.) над Одесою немає! Приземні значення в нормі!", - повідомив він. 

Також вчений оприлюднив на своїй сторінці у Facebook мапу просторового розподілу SO2 над Європою на 2 години ночі 21 жовтня від Європейської служби моніторингу навколишнього середовища.

Про наявність великої хмари газу повідомили одразу кілька телеграм-каналів, зазначивши, що одеситам рекомендують утриматись від прогулянок. Втім на сайт мерії міста жодного застереження немає. 

19 вересня на острові Ла-Пальма, що належить до групи Канарських островів, вперше за 50 років почалося виверження вулкану Кумбре-В'єха. Тривалий час вулкан вважався сплячим. До цього на острові, де проживають близько 85 тисяч осіб, уже приблизно тиждень фіксували підвищення сейсмічної активності. З 11 до 15 вересня в регіоні зареєстрували понад тисячу землетрусів магнітудою до 3,4.

Діоксид сірки при звичайних умовах являє собою безбарвний газ, з різким задушливим запахом. Він важчий від повітря більше ніж у два рази. При охолодженні до -10 градусів Цельсію діоксид сірки скраплюється в безбарвну прозору рідину, а під тиском 2,5 атм скраплюється при звичайній температурі. Тому його можна зберігати і транспортувати в сталевих балонах у рідкому стані. Випаровування рідкого SO2 супроводжується значним охолодженням (до —50 градусів Цельсію). 

Діоксид сірки отруйний, хоч і значно менше, ніж сірководень. Наявність його в повітрі в кількості 0,33 мг/дм³ і більше викликає задишку і запалення легенів.

 Між тим його застосовують у різних галузях промисловості. Найбільші його кількості йдуть на виробництво сульфатної кислоти. Діоксид сірки має здатність убивати різні мікроби, тому ним обкурюють складські приміщення, підвали, винні бочки тощо, а також овочі і фрукти, щоб запобігти їх загниванню.

Діоксид сірки знебарвлює різні органічні барвники і застосовується для відбілювання вовняних і шовкових тканин, соломи тощо. Але його відбілююча дія має інший характер, ніж кисню і хлору. Кисень і хлор руйнують забарвлюючі речовини, а SO2 утворює з ними безбарвні речовини. Деякі з них з часом можуть поступово розкладатися. Наприклад, відбілена сульфітним газом солома, з якої роблять капелюхи, під впливом сонячного світла поступово жовтіє, повертаючи свій попередній колір.

Поділитися