11 червня 2020 р. 08:23

Вантажне судно стало причиною забруднення Чорного моря під Одесою

Вантажне судно стало причиною забруднення Чорного моря під Одесою

Вантажне судно «CL Teresa» під прапором Гонконгу здійснило викид невідомої речовини бурого кольору в море поблизу Одеси. 

Про це повідомив голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований у Facebook. 

За його словами,  під час виїзду інспекторів до Одеського порту це підтвердилось. Вони взяли проби води біля ймовірного джерела забруднення та склали відповідний акт. Проте, за його словами, співробітник Адміністрації морських портів України (АМПУ) відмовився його підписувати.

«На жаль, це вже не перший випадок, коли АМПУ фактично саботує проведення перевірок в портових зонах. Нагадаю, що сьогодні інспекція дуже обмежена на цій території. Щоразу, коли потрібно потрапити в портову зону, їй доводиться виписувати одноразовий пропуск. Тоді як раніше інспектори там перебували постійно. І у випадку якихось інцидентів із забрудненням акваторії моря могли оперативно взяти проби води та передати їх до лабораторії», - заявив посадовець.

Нагадаємо, раніше колишній керівник інспекції Єгор Фірсов на своїй сторінці у Facebook звинуватив Андрія Мальованого в тому, що він дозволив судну Stavanger залишити порт «Південний» на Одещині, скасувавши дію рішення інспекції від 5 травня. 

Господарський суд Одеської області вирішив стягнути з компанії Marino Shipping CO PTE LTD, власника судна Stavanger, на користь держави збитків, заподіяних внаслідок забруднення внутрішніх морських вод України пальмовою олією, на суму 65 мільйонів 174,5 тисяч гривень.

З огляду на можливість необґрунтованої затримки судна, що суперечить положенням Міжнародної конвенції по запобіганню забрудненню з суден 1973, та сплату значної суми на депозитний рахунок суду, суд дійшов висновку про відсутність наміру судновласника Marino Shipping CO PTE LTD ухилитися від виконання рішення суду та відмовив у задоволенні заяви Комінтернівської місцевої прокуратури в Одеській області про забезпечення позову.

6 травня Державна екологічна інспекція встановила факт забруднення внутрішніх морських вод України, а саме скиду пальмової олії із судна Stavanger під прапором Тувалу. За інформацією Адміністрації морських портів України, кількість забруднюючих речовин, скинутих у воду, складає 8 тисяч 437 кілограмів. Інспекція попередньо оцінила збитки в 2 мільйони 416,5 тисяч доларів США.

Поділитися