26 серпня 2020 р. 12:23

В Одеській області почали наповнювати водою озеро Китай

В Одеській області почали наповнювати водою озеро Китай

Озеро Китай в Кілійському районі Одеської області почали наповнювати водою з Дунаю за допомогою потужних насосів.

Про це повідомив керівник Одеської обласної державної адміністрації Максим Куций.

Проєкт порятунку озера оцінили у 1,1 мільйона гривень. Кошти на його реалізацію виділило Державне агентство водних ресурсів України.

«Раніше через низький рівень Дунаю воно не мало водообміну з річкою та постійно пересихало. В результаті озерна риба почала вимирати, а мешканці навколишніх сіл вже не могли живитися з водосховища. Ми почали наповнювати Китай прісною водою за допомогою потужних насосів. Розраховуємо, що озеро зцілиться від пересихання та допоможе місцевим фермерам у боротьбі з наслідками посухи. Водою з озера користуватимуться мешканці 6 сіл Кілійського району», — зазначив керівник Одеської ОДА Максим Куций.

Він також додав, що зараз ведеться робота у напрямку збереження Куяльницького лиману.

Нагадаємо, Департамент екології та природних ресурсів Одеської обласної адміністрації оголосив тендер задля вибору компанії, якій заплатить за розроблення проектів землеустрою щодо організації і встановлення меж територій природно-заповідного фонду загальнодержавного і місцевого значення на території області. 

В червні Державне підприємство «Одеська об'єднана дирекція будівництва водогосподарських об'єктів» оголосила тендер для вибору підрядника, з яким заплатять за капітальний ремонт з розчищення протоки каналу «Громадський», для поліпшення водообміну озер Катлабух і Сап'яни.

Нагадаємо також, що у вересні минулого року президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким оголосив заказниками загальнодержавного значення два озера в Одеській області. Заказниками стали озера «Картал» і «Кагул», розташовані в Ренійському районі Одеської області.

Нагадаємо, на сайті президента України Володимира Зеленського з'явилась електронна петиція з вимогою вжити першочергових, негайних заходів щодо стабілізації екологічної ситуації на Куяльнику.

Поділитися