25 червня 2020 р. 14:16

В Одеській області негода вже три дні підтоплює населені пункти, а в ОДА чекають "велику воду" з Карпат

В Одеській області негода вже три дні підтоплює населені пункти, а в ОДА чекають "велику воду" з Карпат

Голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Куций зібрав термінову нараду щодо ситуації з повінню в Бессарабії та на північі області, які вже потерпають від негоди, а також щодо підготовки до великої кількості води, що насувається на Одещину з Західної України.

Про це Максим Куций повідомив на свої сторінці у Facebook. 

За його словами, ОДА мобілізувала керівників Біляївського та Білгород-Дністровського районів, Маяківської та Яської ОТГ – саме ці території можуть бути уражені негодою у першу чергу, а тому вже зараз разом із працівниками ДСНС, національною поліцією та прикордонниками ведеться робота щодо необхідних заходів безпеки. Також може бути обмежений доступ людей у найближчі дні до потенційно небезпечних місць.

"Разом з Басейновим управлінням водних ресурсів річок Причорномор'я та нижнього Дунаю в посиленому режимі проводиться моніторинг і контроль за обстановкою на водних об'єктах", - розповів Куций. Він порадив мешканцям Одещини та туристам цими вихідними не виходити на відпочинок до річок та лиманів, бо це може бути смертельно небезпечно.

Між тим екололог Іван Русєв також б'є на сполох. За його словами, зі сьогодні з греблі Дністровської ГЕС в авральному режимі будуть скидати води аномальних дощових паводків, величезними витратами в обсязі 2,5 тис. куб. м в секунду.

«Такі витрати призведуть у найближчі дні до підтоплення ряду сіл у дельті Дністра і, можливо, автотраси Маяки - Паланка, яку можуть перекрити для проїзду. Через дамби автотраси Маяки - Паланка очікується різке підвищення рівня води і можливе підтоплення сіл Яськи, Троїцьке та міста Біляївка, прилеглих до плавнів», - вказує він.

Науковець зазначив, що повені в дельті Дністра - звичайне явище, але такі, як влітку 1980, 1998 2008 або 2010 років, які на пам'яті сучасників - вкрай рідко. На думку еколога, це пов'язано не тільки з природним процесами, але і з кардинально мінливим світом навколишнього природного середовища, як в басейні Дністра, так і на планеті.

«Вирубка лісів в Карпатах, осушення плавнів в дельті Дністра, будівництво гребель і дамб без урахування динаміки води та природних її можливостей. Наша людська безпечність все більше і більше заводить нас у глухий кут, створюючи проблеми, вирішення яких вимагає величезних матеріальних, фінансових і людських витрат. І таких прикладів, де люди самі створили і створюють екологічні проблеми, в Одеській області безліч», - стверджує він.

 Між тим, через дощі, що вирували в різних районах Одеської області, вже кілька днів підтопленими виявляються села, та міста.

Як повідомляє пресслужба ДСНС України в Одеській області, 24 червня у селі Ананьїв Перший Ананьївського району внаслідок рясних дощів підтопило 20 приватних будинків та домогосподарств.

З одного будинку евакуювали шістьох членів однієї родини, з них чотири дитини, та перевели до дитячого садочку даного населеного пункту. Мешканцям решти будинків надана допомога по переведенню худоби із затопленої території.

Станом на 9:00 25 червня з 11 домогосподарств  відкачали 1 тисячу 980 кубічних метрів води і роботи ще тривають.

23 червня до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що у селі Качурівка Подільського району внаслідок сильних злив підтопило сім приватних домогосподарств та два підвали.  Рятувальники за допомогою мотопомп відкачали 820 кубічних метрів дощової води.

Того ж дня співробітники ДСНС  за допомогою автоцистерни відкачали 450 кубічних метрів дощової води з подвір'я трьох приватних домогосподарств  у Болградському районі в селі Виноградівка.

22 червня о 19:30  до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що внаслідок проливних дощів, які випали  у селі Вакулівка Роздільнянського району  внаслідок сильних дощів сталося підтоплення сім приватних домогосподарств (подвір’їв та городів) місцевих мешканців.

Протягом 22-23 червня  фахівці ДСНС через рукавні лінії відкачували воду з підтоплених подвір’їв та городів.

За допомогою пожежно-технічного обладнання рятувальники відкачали 310 кубометрів води з підтоплених територій.

ФОТО: ДСНС в Одеській області

Поділитися