27 серпня 2020 р. 19:23

Одеська облрада попросить в Кабміну допомоги у вирішенні проблем Куяльницького лиману

Одеська облрада попросить в Кабміну допомоги у вирішенні проблем Куяльницького лиману

Одеська обласна рада підготує відповідне звернення до Кабінету міністрів України щодо вжиття невідкладних заходів з оптимізації водного балансу лиману й запобігання екологічній катастрофі.

Таке рішення ухвалили 27 серпня за результатами розширеної робочої наради з питань відновлення, стабілізації та оздоровлення водних ресурсів Куяльницького лиману.

Також у зв’язку з необхідністю постійного наукового моніторингу гідрологічного стану лиману з обласного бюджету будуть виділені кошти на проведення науково-дослідних робіт з гідрологічного, гідрохімічного, гідробіологічного та медикобіологічного обстеження стану Куяльницького лиману та морської води з Одеської затоки. 

Однак, як пояснили ІзбірКому в Одеській обласній раді поки невідомо яку саме суму планують виділити. 

Окрім того за результатами в вирішили в найкоротші терміни створити робочу групу, до якої увійдуть науковці, представники Державної екологічної інспекції в Одеській області, силових відомств, Басейнового управління водних ресурсів річок Причорномор’я та нижнього Дунаю. Робоча група має визначити першочергові протиаварійні заходи, які можна реалізувати на регіональному рівні для порятунку екосистеми лиману.

Нагадаємо, раніше Електрона петиція з вимогою до президента України Володимира Зеленського вжити першочергові, негайні заходи щодо стабілізації екологічної ситуації Куяльника з'явилася на сайті голови держави.

Нагадаємо також, що Обласним бюджетом на 2020 рік у рамках Регіональної комплексної програми з охорони довкілля на 2020-2021 роки передбачено 641 тис. 566 грн видатків на комплексне обстеження з розробкою інженерних рішень щодо ренатуралізації гідрологічного стану річки Великий Куяльник з метою врятування Куяльницького лиману з виготовленням проєктної документації. 

Раніше департамент екології та природних ресурсів Одеської облдержадміністрації  оголосив тендер задля обрання компанії, яка зробить проєкт розчищення русла річки Великий Куяльник.

В грудні 2019 року департамент за результатами тендеру замовив «Одеському Промбудпроекту» розробку техніко-економічного обґрунтування розчистки русла Великого Куяльника з реконструкцією (ліквідацією) частини гідротехнічних споруд в шести районах області за 3,7 мн грн, однак уже наступного дня, 3 грудня, договір розірвали за згодою сторін без оплати.  

Поділитися