02 квітня 2020 р. 14:30

Генпрокурорка вирішила взяти під особистий контроль справу танкера Delfі

Генпрокурорка вирішила взяти під особистий контроль справу танкера Delfі

Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова вирішила особисто контролювати процесс вилучення затонулого танкера Delfі з узбережжя Одеси.

Про це повідомили у пресслужбі Офісу генпрокурора. 

На даний час власник судна досі нічого не зробив, щоб підняти та прибрати затонулий  танкер з берегу Одеси, хоча мав це зробити до 31 березня 2020 року.

«Мною взято цю справу на особистий контроль. Ми вживатимемо заходів щодо забезпечення судновласником компенсації витрат на підняття та видалення судна і задіємо всі законні механізми, щоб усунути наслідки аварії і забруднення моря за його рахунок. Прокуратура докладе всіх зусиль, щоб не допустити безпідставних витрат із державного бюджету на ці цілі, оскільки орієнтовна ціна підйому надто висока – від 18 до 24 мільйонів гривень», - заявила Ірина Венедіктова. 

Відповідаючи на питання журналістів вчора, 1 квітня, голова Одеської обласної адміністрації Максим Куций повідомив, що планував на цей день зустріч з власником судна, але невідкладні справи, пов'язані з протидією пандемії коронавірусу, змусили його відкласти цю зустріч. 

Нагадаємо, в лютому прокурори обласної прокуратури повідомили про підозру капітану судна у порушенні правил безпеки руху та експлуатації водного транспорту, що створило небезпеку для життя людей.

Крім того, за результатами слідства, прокурори розпочали кримінальне провадження за фактом можливого порушення статутних правил несення прикордонної служби службовими особами Державної прикордонної служби України.

За даними прокуратури, ще у листопаді минулого року вантажний танкер під керуванням капітана, перебуваючи в Чорному морі в акваторії порту «Південний», в умовах шторму, був зірваний з якоря та, дрейфуючи, сів на мілину поблизу одеського пляжу «Дельфін».

Нагадаємо також, що для забезпечення безпеки відпочивальникам за інформацією одеської мерії, необхідно 64 тисячі гривень на місяць, і це лише зарплатня охоронцям.

Заступник міського голови Олесь Янчук заявив, що танкер Delfi не встигнуть прибрати до початку курортного сезону.

Увечері 21 листопада 2019 року стало відомо, що сильний штормовий вітер зірвав з якоря танкер Delfi, і судно знесло до берегів Одеси.

Поділитися