27 листопада 2020 р. 19:20

АМПУ звинувачує Держекоінспекцію в провокації за допомогою буксира «Аметист»

АМПУ звинувачує Держекоінспекцію в провокації за допомогою буксира «Аметист»

Адміністрація морських портів України вважає медійну активність навколо буксиру «Аметист» добре спланованою провокацією з боку Державної екологічної інспекції.

Про це під час прессконференції заявив начальник департаменту роботи портів В'ячеслав Вороний.

За його словами, представники АМПУ тричі обслідували буксир і ніяких ознак того, що він тоне не виявили. Стосовно можливого розливу нафтопродуктів з цього судна В'ячеслав Вороний зазначив, що буксир знаходиться на «холодному відстоюванні», не експлуатується і відповідно ніяких паливно-мастиних матеріалів там немає.

На думку про провокацію, за його словами, АМПУ наводить той факт, що інформація про аварію з'явилася у засобах масової інформації після декількох заяв з боку Державної екологічної інспекції про те, що адміністрація не пускає інспекторів до портів. 

«Цей буксир порівняли із танкером Delfi, історія якого була дуже гучною, і її досі пам'ятають, а коли вже інформація набула максимальної уваги почали розповідати про необхідність дотримування екологічного контролю», - зазначив В'ячеслав Вороний. 

На його думку, Державна екологічна інспекція таким чином намагається повернутися до контрольно-пропускних пунктів та можливості перевіряти іноземні судна, якої ДЕІ позбулася після 2018 року, коли її співробітників виключили з переліку тих, хто має право здійснювати контроль на прикордонних КПП. Мовляв, з того часу ДЕІ робить усе, щоб повернути собі це право, а АМПУ протидіє цьому. 

«Відповідно до постанови Кабінету міністрів, контроль екологічної ситуації в портах покладено на АМПУ. Якщо адміністрація фіксує забруднення, то сповіщає про це інспекцію, тоді вже екологічні інспектори, разом з представниками АМПУ та судновласниками беруть проби у спеціальну тару, а не як-то на відео припливли на судні морської охорони, якимось ведрами відібрали...», - зазначив він.

Між тим Державна екологічна інспекція повідомляє, що зміст нафтопродуктів біля «Аметисту» у 3,8 разів перевищує норму. 

Нагадаємо, представники Державної екологічної інспекції звернулися до правоохоронних органів із заявою з приводу інформації про аварію судна морської пошуково-рятувальної служби в селищі Олександівка під Чорноморськом на причалі і утворення навколо нього плями з нафтопродуктів.  

Йдеться про заплутану історію з буксиром «Аметист».  

Нагадаємо також, що 29 квітня невелике судно з буровою платформою викинуло на берег в районі курорту Рассейка Татарбунарського району Одеської області.

Раніше, 21 листопада 2019 року, на хвилелом пляжу «Дельфін» викинуло танкер Delfi, який пролежав там 293 дня - до 10 вересня 2020 року коли його підняли і відбуксирували в Чорноморськ.

Поділитися