24 липня 2020 р. 12:20

АМПУ готова заплатити за підйом Delfi майже 25 мільйонів

АМПУ готова заплатити за підйом Delfi майже 25 мільйонів

Адміністрація морських портів України оголосила тендер на послуги з видалення судна Delfi з акваторії морського порту Одеса.

Відповідне оголошення опубліковане у системі закупівель Prozorro.

За роботи АМПУ готове викласти 24 млн 681 тис. 666,67 грн. 

Пропозиції прийматимуться до 28 серпня, а сам аукціон має відбутися 5 жовтня. Роботи ж компанія переможець має виконати до кінця 2020 року.

У пресслужбі Одеської ОДА надали роз'яснення щодо оголошенного тендеру. 

"Голова ОДА Максим Куций звернувся до Кабінету Міністрів України із проханням визнати цю ситуацію, як надзвичайну для прискорення проходження всіх необхідних процедур. Адміністрація морських портів, як відповідальна служба, має отримати повноваження примусово прибрати танкер за спрощеною процедурою. Тобто у найкоротші терміни – до початку сезону штормів. Законом передбачена можливість здійснення закупівлі за переговорною процедурою за нагальною потребою, тривалість якої становить шість днів", - йдеться у повідомленні пресслужби.

В ОДА додали, що звернення було подане до Кабміну у вівторок і наразі чекають відповідь урядовців.

У той же час, сьогодні має відбутися друга спроба підйому танкеру. Як написав на своїй сторінці у Facebook Андрій Ставніцер, підрядник судновласника зробить другу спробу зняти танкер Delfi з хвилеріза біля пляжу "Дельфін".

"В операції бере участь буксир P & O Maritime Ukraine. Під час першої спроби порвався капронову кормової канат, тому сьогодні будуть використані сталеві троси. Якщо хоч один порветься, може наробити багато біди - хвилюємося. Нехай все вийде. В іншому випадку Адміністрація Морських портів України доведеться розробляти новий план, а там все непросто - через малу глибину до Delfi не можуть підійти плавкрани. У найгіршому разі танкер доведеться різати на місці, і тоді уникнути забруднення моря буде дуже важко", - зазначив він.

Планується, що буксири підійдуть о 13:00. 

Також Ставніцер розповів, що зараз корпус оглядають водолази.

"Навколо Delfi встановили ще один ряд бонових загороджень, які повинні перешкодити розливу палива. З Южного прийшов буксир-нафтосміттєзбирач Sea Ant, який буде встановлювати троси, стежити за безпекою і усувати розливи. Катер рятувальників на місці", - додав він.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль доручив міністру інфраструктури Владиславу Криклію взяти на особистий контроль питання підіймання судна Delfi в Одесі.

Нагадаємо, 21 липня, АМПУ заявила, що збирається власними силами підняти танкер Delfi, оскільки 20 липня сплив термін, коли судновласник мав підняти танкер.

Також нагадаємо, що працівники Державної екологічної інспекції, взяли 16 липня проби у воді поблизу затонулого танкеру Delfi, та виявили вміст нафтопродуктів на рівні 0,25 міліграмів на кубічний дециметр при нормі у 0,05 міліграмів.

Танкер Delfi під час аварії зруйнував хвилеріз пляжу «Дельфін» в Одесі, і муніципалітет має намір судитися з власником судна, щоб витребувати від нього кошти для відшкодування збитків.

Раніше Державна екологічна інспекція України в Одеській області, приблизно підрахувала суму збитків внаслідок аварії нафтового танкера Delfi поблизу Одеси і оцінила їх в 15 тисяч доларів США, однак глава Одеської обласної адміністрації Максим Куций уточнив, що ця сума тільки приблизна і остаточний збиток нанесений судном екології та пляжу поки не оцінений.

Нагадаємо також, що місяць назад неприємні запахи, зафіксовані на місці катастрофи танкера Delfi в районі пляжу «Дельфін» в Одесі, змусили приїхати на місце катастрофи міського голову Геннадія Труханова та інших чиновників.

Увечері 21 листопада 2019 року стало відомо, що сильний штормовий вітер зірвав з якоря танкер Delfi, і судно знесло до берегів Одеси.

Поділитися